Premierul Nicolae Ciucă: Guvernul face tot ce este posibil pentru a menține evoluția pozitivă a economiei

Nicolae Ciucă le promite românilor bunăstare: „E doar o primă impresie că nu se resimte creșterea economică în buzunare”.

Urmărește-ne peGoogle news
Premierul Nicolae Ciucă: Guvernul face tot ce este posibil pentru a menține evoluția pozitivă a economiei
Foto: Guvernul României

Ciucă a precizat că, potrivit datelor INS, avem creştere economică şi pe cel de-al treilea trimestru, de aproximativ 4 %.

”Subliniez datele foarte bune pe care le-a comunicat astăzi Institutul Naţional de Statistică, într-o situaţie destul de complicată, la nivelul Guvernului s-au reuşit măsuri care asigură continuarea consolidării economice. Avem creştere economică şi pe cel de-al treilea trimestru, o creştere economică de aproximativ 4 % în comparaţie cu primele nouă luni ale anului trecut. Doresc să asigur cetăţenii români că facem tot ceea ce e posibil pentru a menţine această evoluţie şi să asigurăm că vom trece cu bine de această situaţie”, a spus premierul la Parlament.

Întrebat despre inflaţie și depre faptul că românii nu resimt în buzunare creșterea economică, şeful Executivului a răspuns:

”Asta este doar o primă impresie. Prin măsurile pe care le-am luat, prin pachetul de sprijin, au fost asigurate creșterea venitului minim garantat, o serie de facilități pentru cei care sunt în vulnerabilitate și au salarii și venituri foarte mici.”


”Discutăm şi de analiza pe care o facem la nivelul coaliţiei şi în guvern pe baza acestor rezultate în care avem o imagine a proiecţiei bugetului pe anul viitor să putem asigura compensarea inflaţiei care a depăşit 15%. Atunci trebuie să ne asigurăm că cei cu venituri foarte mici trebuie să beneficieze de mărirea veniturilor pentru acoperirea inflaţiei”, a mai spus premierul.

Premierul a dat asigurări că România nu va intra în recesiune economică, așa cum se întâmplă cu alte țări.

”Despre recesiune se vorbește de la începutul anului, au fost semnale pe tot parcursul anului. Am putut să constatăm pe propria noastră experiență că am avut o scădere a ritmului de creștere datorită impactului pe care l-a avut seceta în producția agricolă și sigur vom vedea aceste... se văd aceste consecințe în procentul de creștere economică pe trimestrul 3 și probabil vom resimți acest efect și în trimestrul 4.

Ca atare, suntem pregătiți. De aceea am spus că am luat măsuri astfel încât să putem să consolidăm economia, s-o menținem în echilibru, astfel încât să nu intrăm în recesiune.

Datele pe care le avem în acest moment ne arată foarte clar că există premisa ca la sfârșitul anului România să aibă o creștere economică de 5 %, în jurul lui 5 %, iar pentru anul viitor toate instituțiile, inclusiv cele europene, ne-au previzionat o creștere economică, haideți să nu-i zicem aproape de 2 %, în jur de 1,5 % ceea ce înseamnă creștere economică”, a mai spus șeful Guvernului.

Sursa: ziare.com