Marcel Ciolacu: Nu sunt de acord să se împartă cu un procent egal punctul de pensie la toată lumea

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, 13 noiembrie, că susţine majorarea diferenţiată a pensiilor, în cadrul unui buget al pensiilor mai mare cu 15% comparativ cu cel actual.

Noi 14, 2022 - 06:45
Noi 14, 2022 - 07:42
Urmărește-ne peGoogle news
Marcel Ciolacu: Nu sunt de acord să se împartă cu un procent egal punctul de pensie la toată lumea
Foto: Captura video

Liderul social-democrat a explicat că miniştrii Muncii şi Finanţelor Publice vor formula o propunere conform căreia toate pensiile să fie majorate cu un anumit procent, pentru pensiile de serviciu urmând ca acest procent să se aplice doar pentru acea parte a pensiei pentru care a existat contribuţie, nu şi pentru partea considerată ”specială”.

”Am încercat o să ieşim din această logică, din punctul meu de vedere e şi jignitoare faţă de pensionari, şi nesustenabilă, negândită. Un pic mult prea uşor de exprimat la televizor, ne dăm toţi cu părerea că e 10, că e 15... Am stabilit că în momentul acesta se va crea o anvelopă de cum ar fi o mărire de 15%.

Asta înseamnă un efort bugetar între 15 şi 16 miliarde de lei. Eu, personal – şi am început discuţiile cu domnul prim ministru şi cu domnul preşedinte Kelemen Hunor – nu mie se pare, pentru situaţia actuală, fiindcă totuşi noi ne raportăm la ceea ce se întâmplă în acest moment, cu aceste crize suprapuse (...) Eu nu sunt de acord că se împartă cu un procent egal punctul de pensie la toată lumea”, a spus Ciolacu.

El a precizat că este ”ferm convins că o să fie un procent fix pentru toată lumea, pentru că, până la urmă, chiar şi pensiile speciale au o componentă de contribuţie, şi prin lege se măreşte numai contribuţia, nu şi partea specială”.

”Este foarte clar, aşa o să vină propunerea din partea ministrului Muncii şi a ministrului de Finanţe. E şi corect aşa, nu pot să-ţi dau mărire la partea specială”, a afirmat Marcel Ciolacu duminică seară, la Antena 3.

În ceea ce priveşte pensiile mici, Ciolacu susţine că este nevoie pentru acestea de „o mărire procentuală mai mare”.

Liderul PSD a precizat că propunerea de act normativ va fi formulată înainte de 31 decembrie. Marcel Ciolacu a ţinut să sublinieze că aceasta ar urma să fie „o reglementare pe perioadă determinată”.