Jandarmul din Galați care a incendiat nouă maşini, va fi executat silit

Căpitanul George Daniel Băcanu, ofițer în cadrul Jandarmeriei Galați, a fost condamnat pentru distrugere, tulburarea ordinii şi liniştii publice, fals intelectual şi abuz de autoritate.

Noi 11, 2022 - 06:36
Urmărește-ne peGoogle news
Jandarmul din Galați care a incendiat nouă maşini, va fi executat silit
Foto: ISU Galati/ IJJ Galati

Unul dintre proprietarii de mașini incendiate de căpitanul George Daniel Băcanu, ofițer în cadrul Jandarmeriei Galați, l-a executat silit pe acesta în contul a 1.800 de euro, stabilit ca prejudiciu pentru autovehiculul distrus. Decizia a fost pronunțată pe 1 noiembrie de Judecătoria Galați și este definitivă. 

Curtea Militară de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv pe 11 mai 2022 pe căpitanul George Daniel Băcanu la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru distrugere, tulburarea ordinii şi liniştii publice, fals intelectual şi abuz de autoritate.

Instanţa militară a dispus totodată disjungerea acţiunii civile, astfel că proprietarii celor nouă maşini distruse prin incendiere și-au căutat dreptatea într-un proces civil judecat tot de Tribunalul Militar Iași. 

Anchetatorii au stabilit că autorul incendiului izbucnit în noaptea de 12 octombrie 2021 într-o parcare a cartierului gălăţean Mazepa, în urma căruia nouă maşini s-au făcut scrum, este căpitanul George Daniel Băcanu. 

Bărbatul a provocat pagube însemnate, estimate de judecători la peste 15.000 de euro, după ce a aruncat benzină pe un autoturism parcat şi i-a dat foc, incendiul propagându-se apoi la alte opt maşini din apropiere. 

S-a descoperit ulterior că ofiţerul de jandarmerie a acţionat din gelozie, iar apoi s-a folosit de funcţie ca să îşi construiască un alibi pentru noaptea când a provocat incendiul.

„La data de 12.10.2021, în jurul orei 22:07, în timp ce se afla în timpul liber, pe fondul geloziei, a incendiat autoturismul (...) parcat în faţa scării (...) folosind un pet de 2,6 litri benzină achiziţionat în aceeaşi seară, la ora 21:47 (...), incendiul propagându-se şi distrugând alte opt autoturisme, precum şi uşa din termopan cu accesoriile sale de la intrarea în bloc. Amploarea incendiului extins la cele nouă autoturisme şi la uşa de acces în blocul sus-menţionat, exploziile diferitelor pneurilor şi ale diferitelor obiecte a cauzat tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice. Inculpatul l-a determinat în aceeaşi noapte pe un subaltern al său să întocmească, fără vinovăţie, un proces verbal de control în fals în registrul de control de la Prefectura Galaţi. A doua zi, căpitanul a întocmit personal un proces-verbal în fals în registrul de control la Agenţia Galaţi a BNR, solicitându-i apoi unei subalterne să declare în fals că în noaptea precedentă ar fi fost controlată de el în timpul serviciului”, spun procurorii Parchetului Militar Iaşi.

Practic, ofiţerul a încercat să îşi acopere urmele folosindu-se de funcţia sa şi a atras alţi subalterni în crearea unor aparenţe înşelătoare. 

Conducerea Jandarmeriei Galaţi s-a delimitat de acţiunea ofiţerului şi l-a suspendat din funcţie după comiterea faptei, precizând că acesta era apreciat în cadrul unităţii şi trecuse toate evaluările şi testele profesionale.