Un bloc din centrul Capitalei, construit cu autorizație falsă, a fost demolat

Un bloc de 4 etaje, construit cu o autorizație falsă pe strada Puțul de Piatră nr. 5A, lângă o clădire monument istoric, a fost demolat de propietar.

Noi 10, 2022 - 12:53
Urmărește-ne peGoogle news
Un bloc din centrul Capitalei, construit cu autorizație falsă, a fost demolat
Foto: Captură Google Maps

Demolarea blocului a fost obținută în instanță de vecini, dosarul penal fiind comasat cu cel civil.

Arhitectul care a falsificat autorizația de construire a clădirii a fost condamnat la 2 ani și 7 luni de închisoare, dar momentan este dat în urmărire de Poliția Română. Acesta a primit un onorariu de 7.980 lei pentru a obține autorizația de construire și avizele pentru blocul în valoare de 3 milioane lei.

Dezvoltatorii blocului au aflat că autorizația este falsă după ce au fost începute lucrările. La acel moment blocul avea doar parterul, dar în aproximativ o lună au mai fost construite alte 4 etaje.

Decizia de demolare a blocului a fost dată de Curtea de Apel București pe 25 ianuarie 2022, atunci fiind condamnați și cel care a falsificat autorizația, dar și constructorul.

„Admite acţiunea civilă exercitată de Asociaţia de Proprietari Puţul de Piatră nr. 5 şi obligă pe inculpații Rădulescu Ion, Iepure Sorin - Ion, Bratu Dan-Mihai, S.C. SAM DEVELOPMENT, INVESTMENT & CONSTRUCTIONS S.R.L., S.C. MC ARTHUR&ASSOCIATES S.R.L., Kapetanopoulos Konstantinos, Samaras Athanasios şi Ionescu Sabin – Gabriel, în solidar, să desfiinţeze în totalitate, într-un termen de 6 luni calculat de la data pronunțării prezentei decizii, construcţia situată în Bucureşti, str. Puţul de Piatră nr. 5A, edificată în mod nelegal, costurile desfiinţării urmând a fi suportate de inculpaţi în solidar”, este decizia pronunțată de Curtea de Apel București pe 25.01.2022.  

Instanța a mai decis atunci:

  • Arhitectul nu are dreptul să își exercite profesia timp de 3 ani, după executarea pedepsei închisorii
  • Dezvoltatorul și constructorul blocului să primească amenzi penale de câte 100.000 lei fiecare, iar administratorii amenzi penale de câte 40.000 lei.
  • Dirigintele de șantier, responsabilul tehnic cu execuția lucrărilor și coordonatorul muncitorilor de pe șantier au fost condamnați la 6 luni de închisoare, instanța dispunând amânarea executării pedepselor pe un termen de supraveghere de 2 ani și impunându-le condamnaților 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Demolarea blocului a început în luna iunie, iar în prezent a mai rămas doar zidul de la stradă.

În motivarea deciziei Judecătoriei Sectorului 1, prima instanță care a judecat speța, se precizează cum a falsificat arhitectul autorizația și avizele.

În anul 2015, dezvoltatorul imobiliar — S.C. MC ARTHUR&ASSOCIATES S.R.L. — a cumpărat terenul de 456 mp de pe strada Puțul de Piatră 5A, la vremea respectivă pe teren fiind două clădiri.

Ulterior, S.C. MC ARTHUR&ASSOCIATES S.R.L. și constructorul S.C. SAM DEVELOPMENT, INVESTMENT & CONSTRUCTIONS SRL s-au înțeles să construiască un bloc cu 4 etaje, iar apartamentele să fie puse în vânzare.

Pe 26 martie 2015, dezvoltatorul a încheiat cu constructorul un contract care avea ca obiect elaborarea documentațiilor tehnice de urbanism, arhitectură, structură și instalații pentru un imobil locuințe S+P+ 3E+4ER, valoarea documentului fiind de 9000 euro.

În mai 2015, constructorul a încheiat un contract cu arhitectul Ionescu Sabin Gabriel, care trebuia să se ocupe de „întocmirea proiectului clădirii ce urma să fie construită, să facă toate demersurile necesare obținerii următoarelor documente: autorizația de desființare a construcției deja existente, procesul-verbal de recepție finală după momentul demolării construcției, avizul de la Inspectoratul de Stat în Construcții, avizul de la Ministerul Culturii, autorizația de construire pentru imobilul nou pe respectivul teren”, se arată în motivarea instanței.

„După cum rezultă din depozițiile inculpaților, în luna august 2015 a început demolarea clădirilor existente la adresa menționată (...) această activitate fiind finalizată la data de 09.09.2015, după cum rezultă din cuprinsul procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor nr. 1/09.09.2015 (fl. 84 dup vol. 12) și a adresei înregistrate la ISC sub nr. 4633/07.10.2015. După această etapă, la începutul lunii septembrie 2015 a început etapa construirii imobilului, care, potrivit documentației existente la dosarul cauzei ar trebuit să fie o clădire cu înălțimea de 4 etaje, ultimul etaj trebuind să fie retras”, se arată în motivarea instanței.

După ce au fost începute lucrările de construire a blocului, polițiștii din cadrul Direcției Control Disciplină în Construcții din cadrul Primăriei Capitalei au efectuat mai multe controale, iar pe 30 octombrie 2015 s-a transmis că „autorizația de construire nu poate fi luată în considerație deoarece nu a fost emisă de către instituția al cărei antet apare - Primăria Municipiului București, această autorizație de construire constituind un fals”.

Atât dezvoltatorul, cât și constructorul au cerut Primăriei București să emită un certificat de urbanism pentru intrarea în legalitate, însă cererea a fost respinsă. 

Sursa: Adevărul