Sesizările Opoziției și Avocatului Poporului privind legile Justiției, respinse de CCR

Curtea Constituţională a respins miercuri, 9 noiembrie, sesizările depuse de USR, Forța Dreptei, AUR şi Avocatul Poporului la proiectele de lege din pachetul legilor justiţiei, astfel că acestea merg la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Noi 9, 2022 - 16:31
Noi 9, 2022 - 18:18
Urmărește-ne peGoogle news
Sesizările Opoziției și Avocatului Poporului privind legile Justiției, respinse de CCR
Foto: CCR/imagine cu caracter ilustrativ

Parlamentarii USR şi ai partidului Forţa Dreptei au formulat contestaţii la Curtea Constituţională privind cele trei legi ale Justiţiei adoptate de către Parlament, a anunţat fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion. „Aceste legi, pe lângă faptul că oligarhizează întregul sistem judiciar punând control pe ce înseamnă înfăptuirea actului de justiţie în România”, a argumentat el.

De asemenea, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a sesizat Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea celor acte normative din pachetul intitulat „Legile justiţiei”.

CCR a respins şi Obiecţia de neconstituţionalitate referitoare la prevederile art.206, art.228 alin.(5), (6) şi (7), art.234 alin.(2) şi art.271 din Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor (L nr.612/2022, PL-x nr.440/2022), obiecţie formulată de Avocatul Poporului.

Imediat după verdictul Curții Constituționale, USR a reacționat într-un comunicat remis către Ziare.com, acuzând CCR că a devenit „un simplu instrument politic”.

„CCR a ajuns un simplu instrument politic. S-a degradat până la un nivel foarte jos, de alarmă. Ori de câte ori e o speță cu miză politică, deciziile sunt preponderent politice, mai puțin juridice. CCR a devenit un fel de legiuitor, își arogă puteri pe care nu le are, tranșează dispute politice. Astăzi, a decis că legile justiției sunt constituționale. În primul rând, CCR trebuia să amâne soluționarea obiecțiilor până la pronunțarea avizului Comisiei de la Veneția. Raportul preliminar al Comisiei de la Veneția se va da pe 16 noiembrie, timp suficient și pentru coordonarea cu calendarul legat de ridicarea MCV și aderarea la Schengen. Apoi, în cele aproximativ 100 de pagini de argumente depuse de noi existau suficiente temeiuri pentru declararea neconstituționalității unor articole din noile legi ale justiției”, a declarat fostul ministru al Justiției Stelian Ion.

Totodată, USR îi solicită președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legile justiției în forma actuală și să aștepte pronunțarea Comisiei de la Veneția.

„Un președinte responsabil nu poate încuraja oligarhizarea justiției, așa cum a gândit ministrul Cătălin Predoiu. În caz contrar, se poate crede că președintele preferă un sistem judiciar slab, anemic raportat la înfăptuirea actului de justiție pentru omul de rând, dar puternic ca scut pentru camarila politică iubitoare de BMW-uri și ca instrument de anihilare a adversarului politic”, a transmis USR.

Sursa: ziare.com