Cehia vrea să plafoneze veniturile producătorilor de energie

Ministrul ceh al Industriei a propus o plafonare a veniturilor producătorilor de energie, între 70 şi 230 euro per MWh, în funcţie de sursă, conform unui document legislativ publicat de Guvern, transmite Reuters.

Noi 8, 2022 - 20:10
Urmărește-ne peGoogle news
Cehia vrea să plafoneze veniturile producătorilor de energie
Foto: Unsplash/ imagine cu caracter ilustrativ

Prin această schemă, Executivul vrea să obţină pentru buget 15 miliarde de coroane cehe (613,25 milioane de dolari) în 2023, potrivit precedentelor previziuni ale autorităţilor.

Luni, acţiunile celei mai mari companii de electricitate, CEZ, au scăzut cu 2% după anunţarea propunerii.

Plafonarea veniturilor se bazează pe acordul convenit la nivelul UE prin care se reţin venituri de la producătorii de electricitate care depăşesc 180 euro per MWh pentru a finanţa schemele naţionale prin care se acordă compensaţii clienţilor afectaţi de creşterea preţurilor energiei după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Conform Adevărul.ro, ţările pot modifica plafonul în ambele direcţii, în funcţie de tipul centralelor electrice dar în total plafonarea în acele ţări ar urma să aducă la nivelul UE peste 117 miliarde de euro.

Cehia a optat să reţină 90% din veniturile excesive în loc de procentul de 100% permis de reglementările UE.

Propunerea reduce plafonul general de 180 euro per MWh, peste care veniturile sunt reţinute de stat, la 70 de euro pentru centralele nucleare, care sunt operate de CEZ.

Plafonul pentru sursele de energie regenerabilă va fi la 180 euro per MWh. Pentru centralele mai mici pe bază de lignit, cu o producţie de până la 140 MWh, plafonul va fi de 170 euro, iar pentru cele mai mari de de 230 euro.

Pentru centralele electrice pe biomasă, plafoanele sunt de 200 şi 230 de euro, în funcţie de tipul de combustibil.

Noua legislaţie propune impunerea unei plafonări pe venituri de la 1 decembrie 2022 până la finalul lui 2023, cu o jumătate de an mai mult decât reglementarea UE.

Camera inferioară a Parlamentului Cehiei a mai aprobat vineri şi impunerea unei taxe de 60% pe profiturile excesive ale companiilor energetice şi marilor bănci, sprijinind planurile Guvernului de la Praga de a folosi banii astfel obţinuţi pentru a finanţa măsuri de miliarde de euro destinate atenuării impactului creşterii preţurilor la energie.

Sursa: Adevărul.ro