Xi Jinping: China se va concentra pe pregătirile pentru război și va intensifica exercițiile militare

China se va concentra pe pregătirile pentru război pe măsură ce securitatea țării devine "tot mai instabilă și incertă", a declarat președintele Xi Jinping.

Noi 8, 2022 - 20:05
Urmărește-ne peGoogle news
Xi Jinping: China se va concentra pe pregătirile pentru război și va intensifica exercițiile militare
Sursa foto: Kremlin.ru/ Wikimedia

Beijingul își va intensifica în perioada următoare exercițiile militare și pregătirile pentru război, a transmis liderul chinez, citat de televiziunea de stat CCTV, potrivit Daily Mail.

Avertismentul lui Xi Jinping vine după ce luna trecută a cerut o dezvoltare militară mai rapidă, „independență și forță” în tehnologie și apărarea intereselor Chinei în străinătate, crescând astfel probabilitatea unui nou conflict.

Anunțul liderului chinez potrivit căruia China se va concentra pe pregătirea pentru un război va alimenta temerile că Beijingul va invada insula Taiwan, pe care o revendică.

Luna trecută, Partidul Comunist Chinez a adăugat în constituția sa un paragraf privind „opoziția fermă și descurajarea” independenței Taiwanului și „implementarea fermă a politicii „o țară, două sisteme””, formula prin care intenționează să guverneze insula în viitor.

Experții spun că amenințările lui Xi Jinping sunt „extrem de îngrijorătoare”, iar Occidentul ar trebui să folosească toate mijloacele necesare pentru a-l descuraja pe liderul chinez să invadeze Taiwan.

Dacă China va ataca Taiwanul, conflictul va atrage aproape sigur și Statele Unite, care îi furnizează arme defensive și care sunt obligate prin lege să trateze amenințările la adresa insulei ca pe o chestiune de „îngrijorare gravă”, împreună cu aliații săi din tratat, cel mai important și cel mai apropiat din punct de vedere geografic fiind Japonia.

Statele Unite au răspuns la amenințările Chinei de a ataca Taiwanul anunțând că vor desfășura bombardiere cu capacitate nucleară în Australia – în încercarea de a „avertiza” China împotriva a ceea ce ar fi „cel mai grav război din istoria modernă”.

Sursa: Știrile ProTV