Bacșișul va fi impozitat cu 10%: Clientul va alege valoarea, iar aceasta va fi trecută pe nota de plată

Un proiect de lege aprobat de comisia de buget din Camera Deputaților prevede ca banii pe care clienții îi lasă la restaurant sub formă de bacșiș să ajungă la angajați, după ce operatorul economic reţine un impozit de 10% din această sumă și o virează la bugetul de stat, informează Profit.ro, potrivit Libertatea.ro.

Noi 8, 2022 - 19:43
Urmărește-ne peGoogle news
Bacșișul va fi impozitat cu 10%: Clientul va alege valoarea, iar aceasta va fi trecută pe nota de plată
Foto: Pixabay/ imagine cu caracter ilustrativ

Începând cu 1 ianuarie 2023, bacșișul va fi evidențiat atât pe o notă pe plată, cât și pe bonul fiscal, a afirmat Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci din Camera Deputaților.

„Mecanismul de plată, încasare și distribuire către angajați este extrem de simplu. Clientul alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească și indică pe nota de plată fie suma procentuală, fie suma absolută. Suma urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului”, a spus Bogdan Huțurcă.

„Acesta din urma asigură distribuirea integrală a bacșișurilor adunate către angajați, iar la data plății reține impozitul de 10% si îl virează la bugetul de stat. Deci, angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus față de momentul actual, doar să înmâneze clientului nota de plată”, a precizat Bogdan Huțucă.

Conform formei amendate de deputați, prin bacșiș se înțelege „orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – “Restaurante”, 5630 – “Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.