Politist bulgar, împuscat în cap la granița cu Turcia

Un poliţist bulgar, care patrula la frontiera cu Turcia, a fost ucis luni seara cu focuri de armă trase dinspre teritoriul turc, anunţă marţi Guvernul de la Sofia.

Noi 8, 2022 - 16:21
Noi 8, 2022 - 16:31
Urmărește-ne peGoogle news
Politist bulgar, împuscat în cap la granița cu Turcia
Foto: 7Media / Petar Bachvarov

Evenimentul a fost catalogat de ministrul de Interne bulgar drept ”o faptă fără precedent”.

Poliţistul, în vârstă de 30 de ani, a coborât cu o lanternă în mână din vehicul, în apropiere de satul Goleam Dervent, după ce a observat o porţiune deteriorată a gardului de sârmă ghimpată instalat aproape de-a lungul întregii frontiere bulgaro-turce, cu o lungime 259 de kilometri.

„Tiruri au avut loc, iar el a murit pe loc, ucis cu un glonţ în cap”, declară presei secretarul general al Ministerului bulgar de Interne Petar Todorov, în urma unei vizite la faţa locului.

„Un militar care-l însoţea pe poliţist a reuşit să se adăpostească în spatele maşinii” a spus ministrul bulgar de Interne Ivan Demerdjiev.

Potrivit versiunii militarului, 10-15 focuri de armă au fost trase peste barieră, în timp ce un grup de migranţi şi călăuze fugeau.

„Aceasta este o faptă fără precedent, primul atac cu o armă de foc de ani de zile împotriva forţelor de ordine”,

„Am primit garanţii de la autorităţile turce că (cei vinovaţi) vor fi localizaţi şi trimişi în faţa justiţiei”, a declarat ministrul.

Poliţiştii urmează să fie înarmaţi cu armament mai puternic, pentru a se apăra, a anunţat el.

Bulgaria şi-a consolidat deja măsurile şi a trimis trupe suplimentare la frontieră, după ce doi poliţişti au fost ucişi - loviţi de un autocar care transporta migranţi, la sfârşitul lui august, în oraşul Burgas, la Marea Neagră.

Ministrul a subliniat că presiunile migraţiei se intensifică.

În primele nouă luni ale lui 2022, aproximativ 12.700 de migranţi clandestini au fost reţinuţi în Bulgaria - de două ori şi jumătate mai mulţi decît în primele trei trimestre din 2021, potrivit unor date oficiale. În aceeaşi perioadă a crescut numărul respingerilor la frontieră.