Ambasada Franței, privind condițiile de la baza NATO de la Cincu: România a pus la dispoziție toate elementele solicitate de partea franceză

Ambasada Franţei în România a reacționat, marți, după ce o publicație franceză a dezvăluit condițiile grele cu care se confruntă soldații Hexagonului din contingentul NATO, campați la baza militară de la Cincu.

Noi 8, 2022 - 14:44
Noi 8, 2022 - 14:44
Urmărește-ne peGoogle news
Ambasada Franței, privind condițiile de la baza NATO de la Cincu: România a pus la dispoziție toate elementele solicitate de partea franceză
Imagine cu caracter ilustrativ

”Franţa a asumat responsabilitățile privind camparea, alimentaţia militarilor și alte servicii la baza din Cincu, conform procedurilor aliate, iar România, în calitate de ţară gazdă, a pus la dispoziție toate elementele solicitate de partea franceză”, arată Ambasada, într-un comunicat remis, marți, presei.

Potrivit sursei citate, ”construcţia noilor instalaţii şi infrastructuri NATO în această bază a impus condiţii de viaţă rudimentare militarilor francezi, însă aceste lucrări sunt în curs de finalizare”.

În context, reprezentanța diplomatică subliniază faptul că ”niciun fel de plângere formală privind condiţiile de viaţă din baza Cincu nu a fost formulată de militarii francezi până la această dată”.

Recția Ambasadei Franței la București vine după ce, luni seara, premierul Nicolae Ciucă a promis că în scurt timp se vor remedia condițiile improprii în care au fost cazați militarii francezi din contingentul NATO, la baza Cincu. 

„Sunt convins că acestea se vor îmbunătăţi, neexistând la vremea respectivă, din ce mi-a prezentat MApN, capacitatea să îi cazeze pe toţi în containere şi au stat o parte dintre ei în corturi, urmând ca, în momentul în care se finalizează dispunerea containerelor, să se mute în containere”, a afirmat Ciucă. 

Reamintim că site-ul de investigaţii francez Mediapart a relatat despre faptul că soldaţii francezi cantonaţi în cadrul unei misiuni NATO la baza militară de la Cincu se plâng de condiţiile „mizere” de acolo. Aceştia au relatat, pentru site-ul de investigaţii francez, asupra condiţiilor insalubre din unele spaţii, toaletele insuficiente, încălzirea deficitară în corturi şi mâncarea puţină.

Ministerul Apărării a adus o serie de precizări, pe 4 noiembrie, referitoare la subiect şi a spus că „responsabilităţile privind camparea, hrănirea efectivelor şi asigurarea serviciilor conexe (alimentare cu apă, energie, gestionarea deşeurilor etc) în locaţia din Cincu, au fost asumate integral de partea franceză”.