Cimitir vandalizat de administrator, la Alba Iulia: Mai multe cruci au fost marcate cu vopsea portocalie

Mai multe cruci aflate în Cimitirul Municipal din Alba Iulia au fost marcate cu vopsea portocalie chiar înainte de Ziua Morților. Primarul orașului condamnă acțiunea reprezentanților firmei care administrează cimitirul pe care îi acuză de ”lipsă de umnaitate”.

Noi 6, 2022 - 19:40
Urmărește-ne peGoogle news
Cimitir vandalizat de administrator, la Alba Iulia: Mai multe cruci au fost marcate cu vopsea portocalie
Foto: Gabriel Pleșa/ Facebook

Zeci de cruci au fost găsite marcate cu vopsea portocalie joi dimineață, în preajma Luminaţiei (Ziua Morţilor), stârnind indignare în rândul localnicilor.

Societatea care administrează cimitirul a fost cea care a marcat crucile, motivându-și gestul prin faptul că familiile celor decedați nu au plătit taxele pe morminte.

Primarul Gabriel Pleșa califică acțiunea firmei drept ”lipsită de umanitate” și apune că reprezentanții acesteia ”vor răspunde în fața legii”.

”Primăria Alba Iulia se delimitează total de gestul societății care administrează Cimitirul Municipal, cel de a vopsi monumentele funerare ale mormintelor care înregistrează restanțe la plată.

Reprezentanții SOCIETĂȚII PRIVATE care administrează, încă din anul 2005, Cimitirul Municipal Aba Iulia, printr-un gest lipsit de umanitate au marcat, cu vopsea portocalie, monumentele funerare ale mormintelor pentru care se înregistrează restanțe la plată!

Primăria nu a fost informată, în prealabil, despre inițierea acestei acțiuni, așadar și eu, în calitate de primar, dar și instituția pe care o conduc, ne delimităm total de acest demers al reprezentanților societății, care vor răspunde în fața legii, în cauză fiind deschis deja deschis un dosar penal.

Somarea la plată a proprietarilor acestor locuri de veci trebuie făcută într-un mod decent, civilizat, și care să nu încalce nici legea, nici demnitatea!”, a scris pe Facebook primarul Gabriel Pleșa.

Bogdan Ion, administratorul firmei Corona, care gestionează cimitirul Municipal din Alba Iulia a confirmat pentru presa locală că polițiștii au fost la fața locului și că le-a explicat despre ce este vorba.

El spune că potrivit legilor în vigoare (inclusiv potrivit legii Pompelor Funebre) și regulamentului primăriei, neplata timp de doi ani a taxelor pe mormânt poate duce la pierderea acestuia.

”Din cele aproximativ 6.000 de morminte, vreo 50 sunt cu taxele neplătite de mai bine de 10 ani sau nu au plătit niciodată, iar multe au dreptul de folosință (de 25 de ani – n. red.) expirat. Aceste locuri trebuie redate în circuit”, a spus Bogdan Ion.

Acesta mai spune că inițial pe aceste morminte au fost așezate niște plăcuțe informative, iar semnalizarea acestora cu vopsea portocalie a venit ulterior, ca o măsură mai vizibilă, luată înainte de Ziua Morților, când lumea merge la cimitir.

Acțiunea firmei a stârnit însă indignare în rândul locuitorilor orașului, care consideră că vopsirea crucilor reprezintă de fapt o profanare a momintelor, potrivit alba24.ro.

Polițiștii au deschis o anchetă în acest caz și efectuează cercetări pentru infracțiunea de profanare de morminte, iar cei găsiți vinovați riscă până la 2 ani de închisoare sau amendă, conform Codului Penal.

”Din cercetările efectuate de polițiști a rezultat că reprezentății societății care administrează cimitirul ar fi aplicat vopsea de culoare portocalie pe mai multe morminte din incinta cimitirului. Acțiunea acestora a avut loc ca urmare a neplății de către concesionarii locurilor de veci a obligațiilor legale”, transmite IPJ Alba.