Proiect de lege: AUR vrea să interzică sarea iodată în România

Reprezentanții AUR punctează mai multe efecte negative ale folosirii unei perioade îndelungate de timp a sării iodate. Ei susțin că aceasta este adăugată obligatoriu în anumite alimente, iar oamenii nu au altă alternativă decât să o consume.

Noi 6, 2022 - 08:19
Urmărește-ne peGoogle news
Proiect de lege: AUR vrea să interzică sarea iodată în România
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

Suprasolicitarea rinichilor şi a altor organe interne, disfuncţii tiroidiene sau apariţia obezităţii, sunt doar câteva dintre afecțiunile pe care aceștia le menționează.

Sorin Muncaciu, deputat AUR: „Sarea iodată a fost introdusă în alimentația românilor printr-un act politic cu regim obligatoriu. Sarea idodată produce patologie ... nu este normal ca pentru ... care suferă de gușă endemică ... noi să introducem sarea iodată pentru 20 de milioane de oameni. Este absurd. Ni se baga sare iodată obligatoriu în pâine și carne. Ce naționalitate europeană mai face așa ceva?”.

Cu toate acestea, specialiștii în nutriție susțin că sarea iodată este benefică organismului.

Cori Grămescu, nutriționist: „Cantitatea de iod adăugată în sare este în absolut toate țările. Se adaugă o cantitate extrem de mică... și motivul este ca el ajută la conversia hormonilor tiroidieni.

Există anumite speculații... dar vorbin despre un exces de iod care nu poate fi atins prin sarea îmbogățită cu iod în alimentație”.

Mai mult, în magazinele din România există și sare neiodată pe care românii o pot cumpăra.