Zeci de mii de italieni au mărşăluit la Roma pentru pace în Ucraina: Nu războiului. Nu trimiterii de arme!

Zeci de mii de persoane au participat sâmbătă, 5 noiembrie, la Roma, la un marş pentru pace în Ucraina. Manifestanţii au cerut şi ca guvernul italian să nu mai trimită arme pentru lupta împotriva ofensivei Rusiei, relatează AFP.

Noi 6, 2022 - 08:12
Urmărește-ne peGoogle news
Zeci de mii de italieni au mărşăluit la Roma pentru pace în Ucraina: Nu războiului. Nu trimiterii de arme!
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

''Nu războiului. Nu trimiterii de arme", scria pe o pancartă mare purtată de manifestanţi - în număr de 30.000, potrivit cifrelor poliţiei citate de presa italiană - care scandau: "Daţi o şansă păcii!''

Italia, membru fondator al NATO, sprijină Ucraina de la începutul conflictului, la sfârşitul lunii februarie, în special prin furnizarea de arme.

Noul prim-ministru de extremă-dreapta, Giorgia Meloni, a declarat că acest lucru nu se va schimba şi că guvernul intenţionează să trimită mai multe echipamente militare în curând.

Dar unele voci, între care fostul prim-ministru Giuseppe Conte, spun că Italia ar trebui, în schimb, să intensifice negocierile.

''Armele au fost trimise la început pe motiv că ar fi împiedicat o escaladare'', a declarat un protestatar, Roberto Zanotto, pentru AFPTV. ''Nouă luni mai târziu, mi se pare că a avut loc o escaladare. Priviţi faptele: trimiterea de arme nu ajută la oprirea unui război, armele ajută la alimentarea unui război''.

Vineri, miniştrii de Externe ai statelor din G7, printre care şi Italia, s-au angajat să sprijine în continuare Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.