MAE, replică pentru Vladimir Putin: Ideea că România ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina este falsă

Ministerul Afacerilor Externe al României respinge aserțiunile exprimate de Președintele Federației Ruse în discursul susținut cu ocazia Zilei Unității Naționale, care induc în mod fals ideea că România ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina.

Noi 5, 2022 - 21:07
Urmărește-ne peGoogle news
MAE, replică pentru Vladimir Putin: Ideea că România ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina este falsă
Foto: Kremlin.ru/ Wikimedia

„MAE subliniază că războiul de agresiune declanșat de Rusia la 24 februarie reprezintă o încălcare gravă și brutală a principiilor de drept internațional, inclusiv a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei.

În acest context, România reafirmă susținerea sa fermă pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internațional”, a transmis MAE, sâmbătă.

Liderul de la Kremlin a acuzat Ucraina că a anexat teritorii care au aparținut în trecut României, Ungariei și Poloniei. Vladimir Putin susține că și Rusia a renunțat la unele teritorii fără ca populația să fie consultată.

„Rusia a cedat Ucrainei și teritoriile sale istorice, dar în mod voluntar, pentru a crea un spațiu istoric cultural și umanitar unic și comun. Am renunțat de bunăvoie la teritoriile istorice, dar este adevărat că nimeni nu a întrebat populația. Iar acele teritorii pe care le-am menționat mai sus au fost confiscate cu forța de la Ungaria, România și Polonia. Au fost anexate cu forța, ca urmare a războiului. Sunt situații complet diferite. Unii oameni, inclusiv cei din Ucraina, ar trebui să se gândească la asta”, a declarat Vladimir Putin, potrivit Interfax.

De Ziua Unităţii Naţionale, sărbătorită vineri, preşedintele rus Vladimir Putin a profitat de ocazie pentru a-şi justifica o dată în plus războiul împotriva Ucrainei şi a făcut o serie de acuzaţii la adresa Occidentului.

„Aşa-numiţii prieteni ai Ucrainei au împins lucrurile până la punctul în care au devenit periculoase pentru Rusia şi sinucigaşe pentru poporul ucrainean”, a declarat Putin, citat de agenţiile de presă ruse.

El a adăugat că politica occidentală are ca scop "slăbirea, divizarea şi distrugerea Rusiei".

„Nu vom permite niciodată acest lucru. Ne vom proteja patria aşa cum au făcut-o şi strămoşii noştri”, a transmis Putin, într-un discurs susținut în prezenţa unor istorici şi a unor feţe bisericeşti.

Putin a calificat din nou conducerea ucraineană drept „neonazistă”.