Soldații ruși ar fi furat pisaniile lui Ștefan cel Mare din muzeul de istorie al orașului Herson - Reacția ministrului Culturii

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, spune că a discutat telefonic cu omologul ucrainean, Olexandr Tkachenko, despre "posibilul furt al pisaniilor moldoveneşti ale lui Ştefan cel Mare din Muzeul de istorie al oraşului Herson de către agresorii ruşi" şi a primit promisiunea că va avea o informaţie oficială cât de curând. Mass-media a relatat că pisaniile moldoveneşti ale lui Ştefan cel Mare, artefacte din secolul al XV-lea luate de pe zidurile Cetăţii Albe de pe Nistru, ar fi fost furate de la Muzeul din Herson şi duse în Crimeea de către armata rusă.

Noi 5, 2022 - 16:46
Urmărește-ne peGoogle news
Soldații ruși ar fi furat pisaniile lui Ștefan cel Mare din muzeul de istorie al orașului Herson - Reacția ministrului Culturii
Foto: Lucian Romaşcanu/Facebook

"Din informaţiile sale legate de acţiunile agresorului rus, există date certe că au fost sustrase picturi din muzeele din Mariupol şi artefacte din aur din muzeele din Melitopol, unele despre care se ştie că au fost deja scoase la vânzare. Despre situaţia din Herson, având în vedere situaţia de acum de pe teren, nu există informaţii certe, dar avem promisiunea unei verificări a celor semnalate de noi, cât de curând posibil. I-am reiterat promisiunea de a ajuta la evacuarea şi păstrarea patrimoniului ucrainean aflat în pericol, urmând să analizeze şi să revină cu solicitări concrete", a scris Romaşcanu, sâmbătă, pe Facebook.

Mass-media a relatat că pisaniile moldoveneşti ale lui Ştefan cel Mare, artefacte din secolul al XV-lea luate de pe zidurile Cetăţii Albe de pe Nistru, ar fi fost furate de la Muzeul din Herson şi duse în Crimeea de către armata rusă.