România cumpără de la Norvegia peste 30 de avioane de luptă F-16 - Investiție de 388 milioane de euro

Norvegia a anunţat vineri că va vinde României 32 de avioane de luptă F-16 de ocazie, contra sumei de 388 milioane de euro.

Noi 5, 2022 - 07:36
Urmărește-ne peGoogle news
România cumpără de la Norvegia peste 30 de avioane de luptă F-16 - Investiție de 388 milioane de euro
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

Semnat în contextul războiului din Ucraina, ţară ce se învecinează cu România, acordul prevede furnizarea de avioane, piese detaşate, precum şi mentenanţa şi formarea de personal tehnic.

Livrările vor avea loc între 2023 şi 2024, după modernizarea avioanelor, a precizat Ministerul Apărării norvegian.

Tranzacţia "va fi o contribuţie importantă în vederea întăririi forţelor aeriene ale unui aliat al NATO şi va crea în acelaşi timp valoare pentru industria de apărare norvegiană, generând totodată venituri pentru statul norvegian", a subliniat ministrul norvegian al apărării, Bjorn Arild Gram, citat într-un comunicat.

Norvegia a optat în anii 1960 pentru aparate F-16 ale companiei americane General Dynamics, comandând 60 de unităţi în versiunea sa cu un singur loc şi 14 unităţi în versiunea sa cu două locuri.

Ultimele aparate au fost retrase din serviciu în Norvegia la începutul acestui an, fiind înlocuite cu F-35 mai moderne ale companiei americane Lockheed Martin. Oslo intenţionează să achiziţioneze până la 52 de asemenea aparate.

La rândul său, aminteşte AFP, România şi-a exprimat începând din 2021 interesul pentru achiziţionarea de F-16 de la Norvegia, în vederea înlocuirii aparatelor sale vechi MiG-21 de concepţie sovietică.