Protest la Madrid: Cetățenii nu vor accepta creșterea prețurilor în timp ce firmele obțin profituri record și nu măresc salariile

Sindicatele care organizează proteste spun că muncitorii spanioli nu ar trebui să suporte greul inflației.

Noi 4, 2022 - 11:50
Noi 4, 2022 - 11:53
Urmărește-ne peGoogle news
Protest la Madrid: Cetățenii nu vor accepta creșterea prețurilor în timp ce firmele obțin profituri record și nu măresc salariile
Foto: Captură Video

Aproximativ 45.000 de protestatari au ieșit joi pe străzile din Madrid, potrivit organizatorilor, cerând salarii mai mari pentru a ajuta la combaterea inflației. Protestul, denumit „Salariu sau conflict”, a fost organizat de cele două sindicate importante din Spania – Uniunea Generală a Muncitorilor (UGT) și Comisiile Muncitorilor (CCOO).

„Acesta este un semn inconfundabil că există o atmosferă de conflict, deoarece lucrătorii nu vor accepta că prețurile vor continua să crească, în timp firmele vor continua să obțină profituri record fără a crește salariile”, a declarat șeful CCOO, Unai Sordo Calvo, la protest.

Potrivit unui studiu recent al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), lucrătorii spanioli, în medie, vor observa o scădere a salariilor reale cu 4,5% în acest an din cauza inflației. Este una dintre cele mai mari pierderi din studiu. Lucrătorii germani se așteaptă să vadă că salariile reale vor scădea cu 2,9%, iar muncitorii americani vor pierde doar 0,6% din ceea ce au câștigat în 2021 în termeni reali.

În timp ce Spania este condusă de un guvern de coaliție progresist, politicienii nu au găsit o modalitate de a împiedica scăderea puterii de cumpărare.

„Salariile reale scad în Spania pe măsură ce costul vieții devine mai scump. Între timp, marile afaceri și-au mărit profiturile de mai multe miliarde și au distribuit dividende acționarilor”, a scris pe Twitter ministrul Consumatorului, Alberto Garzon, în sprijinul protestelor.

Potrivit datelor publicate joi, rata șomajului în Spania este de 12,6%. De asemenea, în timp ce inflația din Spania a atins în octombrie 7,3% – cu mult sub media UE de 10,7% pentru luna respectivă – inflația anuală a țării a atins 10,8% în iulie.

Sursa: DCNews