Coreea de Nord a lansat trei rachete spre Marea Japoniei

Coreea de Nord a lansat joi trei rachete, declanşând alerte de raid aerian pe o insulă din apropierea peninsulei coreene şi în Japonia, la o zi după lansarea, fără precedent, a unei serii de rachete care au ridicat tensiunea în regiune, informează AFP.

Noi 3, 2022 - 06:32
Noi 3, 2022 - 07:03
Urmărește-ne peGoogle news
Coreea de Nord a lansat trei rachete spre Marea Japoniei
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

Potrivit statului major sud-coreean, trei rachete balistice, una cu rază lungă şi două cu rază scurtă de acţiune, au fost lansate joi dimineaţă spre Marea Japoniei.

Sirenele de raid aerian au sunat pentru a doua zi consecutiv pe insula sud-coreeană Ulleungdo, situată la 120 km est de peninsula coreeană, a informat presa locală.

Ministrul japonez al apărării, Yasukazu Hamada, a clarificat că Japonia nu a fost survolată de una din aceste rachete, contrar informaţiilor difuzate anterior de autorităţi. Posturile de televiziune japoneze au emis avertismente joi dimineaţă pentru locuitorii din zonele de nord Niigata, Yamagata şi Miyagi, cerându-le să se adăpostească, iar circulaţia trenurilor de mare viteză Shinkansen a fost suspendată pentru scurt timp.

"Bombardarea continuă cu rachete, zi de zi, este un afront şi nu poate fi tolerat", a declarat joi premierul japonez Fumio Kishida.  

Pe 4 octombrie, o rachetă balistică nord-coreeană a survolat Japonia pentru prima dată în ultimii cinci ani. Miercuri, Coreea de Nord a lansat 23 de rachete, dintre care una a încălcat linia limită nordică care extinde pe mare graniţa terestră intercoreeană, rămânând totuşi în apele internaţionale.

Potrivit armatei sud-coreene, a fost prima dată după încheierea războiului, în 1953, când un proiectil nord-coreean a căzut atât de aproape de apele teritoriale sud-coreene. Preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a calificat acest eveniment drept o "invazie teritorială de facto".  

Armata nord-coreeană a efectuat apoi aproximativ o sută de focuri de artilerie în apropierea graniţei intercoreene din estul peninsulei. Sudul a ripostat lansând trei rachete pe mare, în apropierea zonei în care aterizase unul dintre proiectilele nord-coreene.

Această demonstraţie de forţă a regimului de la Phenian vine într-un moment în care Coreea de Sud şi Statele Unite desfăşoară cele mai mari exerciţii aeriene în regiune din istoria lor.