Fostă polițistă, angajată la ISU Sibiu, condamnată la 3 ani de închisoare pentru că a furat din banii de amenzi

Cazul angajatei de la ISU Sibiu acuzată de delapidare s-a soldat cu o primă sentință dată de Judecătoria Sibiu. M.C. a fost condamnată la 3 ani de închisoare pentru că, pe vremea când era polițistă, fura din banii de amenzi.

Noi 2, 2022 - 22:06
Urmărește-ne peGoogle news
Fostă polițistă, angajată la ISU Sibiu, condamnată la 3 ani de închisoare pentru că a furat din banii de amenzi
Foto: Poliția Română/imagine cu caracter ilustrativ

Decizia dată de magistrații Judecătoriei Sibiu nu este definitivă și poate fi contestată prin apel.

M.C. a intrat în Poliție în urmă cu 15 ani, fiind încadrată la Serviciul Rutier. La final de tură, toți agenții îi predau ei procesele verbale și sumele colectate peste zi, iar M.C. avea misiunea să depună banii în Trezorerie. În august 2015, un control financiar declanșat de conducerea IPJ Sibiu a reliefat lipsa unei importante sume de bani.

„A fost numită o comisie de inventariere a chitanțelor amenzilor aplicate de către polițiștii Serviciului Rutier în perioada 2010-2015 și, în urma acestei inventarieri, s-a constatat că există suspiciunea rezonabilă de săvârșire a infracțiunilor de fals și uz de fals”, afirma, la momentul respectiv, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu, Elena Welter.

Metoda prin care M.C. sustrăgea banii era una destul de simplă: ea modifica de mână sumele obținute din amenzi și raporta valori mai mici, reținând diferența. Astfel, zilnic, ea trimitea la Trezorerie mai puțini bani decât primea de la agenții care aplicau amenzile.

Ancheta a scos la iveală o lipsă de 200.000 de lei, bani pe care fosta polițistă trebuie să-i returneze.

Pe lângă condamnarea de trei ani, M.C. i s-au mai interzis și o serie de drepturi, precum acela de a candida la alegeri, dar, și mai important, de a ocupa o funcţie care implică „exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a desfăşura o activitate ce implică atribuţii de gestiune, pe o durată de 3 ani care începe după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală, ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate”, după cum se precizează în sentința instanței.

Potrivit turnulsfatului.ro, M.C. este obligată la plata a 209.440 de lei, precum și a cheltuielilor de judecată în valoare de 6.775 de lei.