Zeci de judecători vor să se pensioneze, de teamă că vor pierde privilegiile de care se bucură în prezent

Val de pensionări în rândul judecătorilor, de teama eliminării pensiilor speciale, dacă se va ajunge la un consens politic privind eliminarea așa-numitelor "pensii speciale". Printre cei care vor să părăsescă sistemul se află inclusiv magistrați din CSM și ICCJ.

Noi 1, 2022 - 11:53
Urmărește-ne peGoogle news
Zeci de judecători vor să se pensioneze, de teamă că vor pierde privilegiile de care se bucură în prezent
Foto: Pexels/ Imagine cu caracter ilustrativ

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii va lua în dezbatere în şedinţa din 3 noiembrie cererile de pensionare depuse de 63 de judecători. 
Potrivit ordinii de zi a şedinţei, lista este deschisă de Gabriela Baltag, în prezent membru al CSM, urmată de patru judecători de la Instanţa supremă.

Tot în şedinţa din 3 noiembrie vor fi discutate şi "măsurile urgente ca urmare a destabilizării fără precedent a situaţiei resurselor umane la nivelul instanţelor judecătoreşti şi a limitării grave a independenţei judecătorului şi a dreptului de acces la justiţie, determinate de promovarea în spaţiul public a unor demersuri care afectează, în substanţă, statutul judecătorului".

Acest val fără precedent de pensionări vine după ce în spaţiul public au fost relansate dezbaterile privind desfiinţarea pensiilor speciale de care beneficiază şi magistraţii.

Pe 28 octombrie, Secţia pentru judecători a CSM şi-a exprima "consternarea" faţă de redeschiderea la nivel public a discuției legate de pensiile de serviciu ale magistraţilor.