În plină explozie a inflației, băncile închid robinetul creditelor și cer avansuri mai mari

În plină explozie a inflației, vin vești proaste pentru românii care vor să își cumpere o locuință! Băncile închid robinetul creditelor și cer avansuri mai mari! Asta în condițiile în care și dobânzile au crescut foarte mult, iar ratele sunt duble față de anul trecut.

Noi 1, 2022 - 10:08
Urmărește-ne peGoogle news
În plină explozie a inflației, băncile închid robinetul creditelor și cer avansuri mai mari
Foto: 7Media

"La momentul ăsta e și piața cumva destul de sus din punct de vedere și al dobânzilor, și al costurilor și al creditării. Nu știu dacă e neapărat momentul pentru a face o investiție, luând în calcul toată inflația. Probabil că o să mai aștept o perioadă, un an, doi, depinde", spune o româncă.

La asta se gândesc tot mai mulți români! Din cauza inflației, a crizei din energie și a dobânzilor mari, mulți oameni amână tot mai mult achiziția unei locuințe. Cei mai mulți oameni spun că fără un credit nu și-ar permite, însă spun că se tem că nu vor avea bani nici sa-și plateasca ratele.

"Este de vină și inflația, dar având în vedere că este o criză la nivel mondial, cred că e pe un temei legal, pe un temei economic. Cred că e legitimizată criza asta la nivel economic și greutatea asta cu care se acordă creditele", spune o altă persoană. 

Pentru a ține sub control inflația, Banca Națională a României (BNR) a majorat dobânda cheie de șapte ori în acest an. Mai mult, băncile dau tot mai greu credite, iar avansul pe care românii trebuie să îl aibă pentru locuință a fost majorat la 30 la sută din valoarea imobilului.

Analiștii preconizează că BNR va crește din nou dobânda cheie.