În plină explozie a inflației, băncile închid robinetul creditelor și cer avansuri mai mari

În plină explozie a inflației, vin vești proaste pentru românii care vor să își cumpere o locuință! Băncile închid robinetul creditelor și cer avansuri mai mari! Asta în condițiile în care și dobânzile au crescut foarte mult, iar ratele sunt duble față de anul trecut.

Urmărește-ne peGoogle news
În plină explozie a inflației, băncile închid robinetul creditelor și cer avansuri mai mari
Foto: 7Media

"La momentul ăsta e și piața cumva destul de sus din punct de vedere și al dobânzilor, și al costurilor și al creditării. Nu știu dacă e neapărat momentul pentru a face o investiție, luând în calcul toată inflația. Probabil că o să mai aștept o perioadă, un an, doi, depinde", spune o româncă.

La asta se gândesc tot mai mulți români! Din cauza inflației, a crizei din energie și a dobânzilor mari, mulți oameni amână tot mai mult achiziția unei locuințe. Cei mai mulți oameni spun că fără un credit nu și-ar permite, însă spun că se tem că nu vor avea bani nici sa-și plateasca ratele.

"Este de vină și inflația, dar având în vedere că este o criză la nivel mondial, cred că e pe un temei legal, pe un temei economic. Cred că e legitimizată criza asta la nivel economic și greutatea asta cu care se acordă creditele", spune o altă persoană. 

Pentru a ține sub control inflația, Banca Națională a României (BNR) a majorat dobânda cheie de șapte ori în acest an. Mai mult, băncile dau tot mai greu credite, iar avansul pe care românii trebuie să îl aibă pentru locuință a fost majorat la 30 la sută din valoarea imobilului.

Analiștii preconizează că BNR va crește din nou dobânda cheie.