Noul ministru al Apărării a depus jurământul de învestitură în funcţie - Mesajul transmis de premierul Nicolae Ciucă

Angel Tîlvăr a depus, luni, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Apărării, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Oct 31, 2022 - 22:11
Urmărește-ne peGoogle news
Noul ministru al Apărării a depus jurământul de învestitură în funcţie - Mesajul transmis de premierul Nicolae Ciucă
Foto: Presidency.ro

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a postat luni seară și un mesaj în care i-a urat succes noulu ministru al Apărării: „Îi doresc bun venit în echipa noastră guvernamentală domnului ministru al Apărării Naționale, Angel Tîlvăr. Experiența domniei sale ca președinte al delegației Palamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO și cea de reprezentant în forul legislativ pentru mai multe mandate sunt argumente solide pentru preluarea portofoliului apărării. În această perioadă complicată, marcată de ameninţările şi provocările de securitate din regiunea Mării Negre, România rămâne ferm angajată în îndeplinirea tuturor obligaţiilor care îi revin, ca un contribuitor responsabil şi activ la promovarea securităţii şi stabilităţii euroatlantice“.

La ceremonie au mai participat preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, premierul Nicolae Ciucă, vicepremierul Kelemen Hunor, consilierul prezidenţial Ion Oprişor.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul prin care Angel Tîlvăr a fost numit în funcţia de ministru al Apărării Naţionale. Anterior, premierul Nicolae Ciucă a transmis şefului statului această propunere după ce Consiliului Politic Naţional al PSD a decis, cu unanimitate de voturi, nominalizarea senatorului Angel Tîlvăr în funcţia de ministru al Apărării.  Decretul prin care Angel Tîlvăr a fost numit în funcţia de ministru al Apărării Naţionale a fost publicat în Monitorul Oficial.

Angel Tîlvăr a declarat că România va aloca 2,5% din PIB pentru Apărare. "Pe lângă 2,5 % din PIB (...) vreau să nu uităm că sunt la fel de importanţi pentru noi oamenii implicaţi în ceea ce numim arhitectura de apărare, motiv pentru care, din punct de vedere normativ, vom colabora cu Parlamentul şi vom propune acele norme care să uşureze condiţiile de viaţă şi de muncă pentru cei cărora le datorăm mult", a spus el.

Angel Tîlvăr s-a născut la 11 februarie 1962, la Urecheşti, judeţul Vrancea, potrivit cdep.ro.

A studiat la Facultatea de Limbi Străine. A urmat cursuri post-universitare la: SNSPA; Colegiul Naţional de Apărare; Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul" şi la Institutul Diplomatic Român.

Este doctor în Ştiinţe Umaniste.

Între 1985 şi 2004 a lucrat ca profesor. A deţinut funcţia de vicepreşedinte al Alianţei pentru România. Ulterior, a devenit vicepreşedinte PSD Vrancea. Ales consilier judeţean în anul 2000, reales patru ani mai târziu.

La 17 februarie 2004, a fost validat ca senator de Vrancea din partea Uniunii Naţionale PSD+PUR. A fost secretarul Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport. Între februarie 2006 şi februarie 2008 a făcut parte din Comisia pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă. Până în februarie 2006, a lucrat în cadrul Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi. Din martie 2007 până în 2012, a făcut parte din Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Uniunii Europei Occidentale, arată mae.ro.

Ales deputat de Vrancea pentru legislatura 2008-2012, pe listele Alianţei Politice PSD+PC. A făcut parte din Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Din mai 2011, a fost secretarul Comisiei pentru afaceri europene. Din martie 2010 a făcut parte din Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului României.

În 2012 a obţinut un nou mandat de deputat de Vrancea, din partea PSD. Până în iunie 2014 a făcut parte din Comisia pentru afaceri europene. Până în septembrie 2014 a fost preşedintele Comisiei pentru învăţământ. Din septembrie până în decembrie 2014, a fost preşedintele Comisiei pentru afaceri europene. Membru în Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO.

Între 17 decembrie 2014 şi 4 noiembrie 2015, a fost Ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare în Guvernul Victor Ponta IV.

În 2016, a fost reales deputat PSD de Vrancea. A fost vicepreşedinte (martie 2017-februarie 2018) şi preşedinte (din februarie 2018) al Comisiei pentru afaceri europene. Membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, precum şi al Comisiei pentru învăţământ. A fost vicepreşedinte al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală. Membru în Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO. A ocupat funcţia de preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Portugheză.

În 2020, a fost ales senator PSD de Vrancea. Din iunie 2022, este preşedintele Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO. Este vicepreşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Portugheză. 

Pe 24 octombrie, Vasile Dîncu a anunţat că a demisionat din funcţia de ministru al Apărării, invocând "imposibilitatea colaborării" cu preşedintele Klaus Iohannis. Premierul Nicolae Ciucă a preluat interimar acest portofoliu.