Studiu: Postul alimentar de 16 ore poate oferi beneficii semnificative la nivel metabolic

O echipă de cercetători din China a constatat că un plan alimentar ce include un post intermitent de 16 ore poate oferi beneficii semnificative sănătăţii.

Oct 29, 2022 - 14:58
Urmărește-ne peGoogle news
Studiu: Postul alimentar de 16 ore poate oferi beneficii semnificative la nivel metabolic
Foto: 7Media/ imagine cu caracter ilustrativ

Postul intermitent reprezintă un tipar alimentar în care perioadele în care o persoană mănâncă alternează cu cele în care nu consumă niciun aliment. Acesta nu pune accent pe alimentele consumate, ci pe momentul în care se ia masa, informează sâmbătă agenţia Xinhua.

Un grup de cercetători de la Universitatea Normală Hunan din China a dorit să afle dacă există un „cronometru” care să înregistreze durata postului şi să declanşeze efecte benefice pentru sănătate.

Oamenii de ştiinţă au examinat 600 de eşantioane prelevate din patru tipuri de ţesuturi metabolice de şoareci, hepatice, de muşchi scheletic, grăsime brună şi grăsimea albă. Şoarecii au fost supuşi în prealabil la cinci programe de hrănire.

Potrivit cercetării publicate în jurnalul ştiinţific Cell Reports, doar postul de 16 ore poate să iniţieze o rezonanţă circadiană la nivelul a 43 de căi în ficat, rezonanţă ce se modifică punctual după hrănire.

Cercetările ulterioare au demonstrat că proteazomul hepatic coordonează această rezonanţă. Proteazomele sunt complexe proteice ce joacă un rol esenţial în reglarea proteinelor care controlează ciclul celular.

Cercetătorii au declarat că descoperirile lor indică faptul că proteazomul hepatic poate acţiona ca un cronometru al perioadei de post şi ca un coordonator al rezonanţei căii, ceea ce oferă o ţintă pentru dezvăluirea mecanismului de bază al postului intermitent.

Postul intermitent este o strategie sigură dovedită care oferă beneficii sănătăţii, notează Xinhua. În martie, o altă echipă de cercetători din China a constatat, de asemenea, că restricţionarea perioadei de hrănire la prima parte a zilei (cu un aport de alimente limitat la perioada cuprinsă între orele 6:00 şi 15:00) are beneficii semnificative pentru funcţionarea corespunzătoare a metabolismului, în rândul persoanelor sănătoase.

Sursa: Știrile ProTV