Demisii şi pensionări în Poliţie, după discuțiile privind creșterea vârstei de pensionare pentru polițiști

Creșterea vârstei de pensionare la polițiști va veni cu o serie de efecte negative în sistemul de apărare fiindcă societatea se va confrunta cu o avalanșă de demisii și cereri de pensionare.

Oct 28, 2022 - 19:16
Urmărește-ne peGoogle news
Demisii şi pensionări în Poliţie, după discuțiile privind creșterea vârstei de pensionare pentru polițiști
Foto: Poliția Română/imagine cu caracter ilustrativ

Dacă crește vârsta de pensionare la polițiști, va urma o avalanșă de cereri de pensionare, avertizează Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol.

Marius Budăi, ministrul Muncii, a spus, referitor la creșterea vârstei de pensionare la polițiști că ”Nici există nici un proiect de act normativ în acest moment. Există discuții cu Banca Mondială și Comisia Europeană (…) Eu nu cred în nici o legiferare până la o discuție în prealabil cu partenerii sociali”.

În opinia șefului sindicatului Europol, polițiștii nu vor mai fi atrași de această meserie, mai ales că ”mai trăiesc 11 ani după pensionare, în timp ce orice alt cetățean trăiește cu 7 ani mai mult”.

”Ultimele discuții din spațiul public cu privire la intenția Guvernului de a interveni pe condițiile de pensionare în sistemul militar, respectiv intenția de a crește vârsta de pensionare de la 60 de ani la 65 ani, va determina o situație fără precedent la nivelul întregului sistem de apărare, ordine publică și securitate națională, chiar mai efervescentă decât cea din 2017 de pe vremea lui Carmen Dan.

Nemulțumirea noastre vine ca urmare a populismului și demagogiei din jurul subiectului legate de pensiile militare, care nu sunt pensii speciale. Pornind de la această premisă, orice modificare a legislației ar trebui să producă efecte pentru viitor, să fie predictibile și să ofere posibilitatea angajaților din sistem să aprecieze dacă mai rămân în sistem sau îl vor părăsi.

În acest moment, vârsta de pensionare pentru polițiști/militari este de 60 de ani. Polițiștii/militarii care lucrează în condiții speciale de muncă (pirotehniști, parașutiști, operativi etc.) beneficiază de un spor de vechime ce variază în funcție de condițiile de muncă, respectiv de 3/6/12 luni la an care se reduc din vârsta de pensionare, dar nu mai mai mult de 13 ani. În traducere liberă, un polițist se poate pensiona cel mai de vreme la 47 ani, doar dacă a lucrat toată perioada de activitate exclusiv in condiții speciale de muncă.

Prin modificările preconizate, vom avea o avalanșă de cereri de pensionare a ultimilor polițiști care au rezistat dezinformărilor din ultimii ani cu privire la modificarea condițiilor de pensionare. Dar în același timp, vom avea și foarte multe demisii în condițiile în care această profesie nu mai este atractivă și nu mai are niciun fel de avantaj. Estimările noastre cu privire la numărul pensionărilor din MAI, inclusiv cele pe caz medical, le estimăm la peste 5000 de cereri.

Noi avem o problemă și o opoziție față de creșterea vârstei de pensionare pentru simplul motiv că speranța de viață în rândul polițiștilor este de aproximativ 11 ani, în condițiile în care media la nivel național pentru celelalte categorii de pensionari este de aproximativ 18 ani. Cu alte cuvinte, polițiștii mai trăiesc 11 ani după pensionare, în timp ce orice alt cetățean trăiește cu 7 ani mai mult.

Și asta luând în considerare faptul că vârsta medie de pensionare pentru polițiști este de 52 ani iar pentru celelalte categorii de salariați este de 63 ani. Din punctul nostru de vedere, putem discuta despre creșterea vârstei de pensionare în cazul polițiștilor doar după ce Guvernul va lua măsuri concrete pentru a determina creșterea speranței de viață. Asta înseamnă să îmbunătățească condițiile de muncă, să ofere servicii de refacere/recuperare a capacității de muncă și un nivel de trai care să ne apropie de media națională a speranței de viață”, a declarat Cosmin Andreica pentru G4Media.

Nemulțumirile din partea sindicatului polițiștilor „Diamantul” nu au întârziat să apară, de asemenea.

”Deci pensiile politistilor si militarilor nu sunt atat protejate de razboiul rusilor cu Ucraina si nici de semantica (ca nu-s speciale, ca-s vocationale), cat de pensiile speciale ale alorlalti, parlamentarii, pilosii, copii, cumnatele, amantele, magistratii, etc. Ce o sa se intample in viitorul apropiat? Eu cred – e doar parerea mea ( n-am surse intre politicieni si chiar daca as avea, am dubii ca ar spune vreunul adevarul) – ca in ianuarie vedem lege sau ordonanta in vigoare cu pastrarea pensiilor de serviciu la politisti si militari, dar cu majorarea varstei minime de pensionare pe la 52-53 ani si inlocuirea perioadei de 6 luni pentru baza de calcul, cu 5 ani. Emil Pascut. PS: Magistratii dau navala cu dosarele de pensie. Se par ca MJ va pierde in urmatoarea perioada, un numar urias de magistrati, cca 1400. Pe surse, la MAI, numarul celor care si-au descoperit diverse afectiuni grave si vor certificat de inapt a crescut in ultimele zile de 5 ori”, a postat sindicatul pe pagina de Facebook.