Clujul a interzis montarea centralelor individuale de apartament

Clujul va investi 200 de milioane de euro până în 2030 pentru a-i readuce pe locuitori la rețeaua de Termoficare, potrivit viceprimarului Dan Tarcea.

Oct 26, 2022 - 06:49
Oct 26, 2022 - 07:13
Urmărește-ne peGoogle news
Clujul a interzis montarea centralelor individuale de apartament
Foto: Imagine cu caracter ilustrativ

Până atunci, Primăria Municipiului Cluj-Napoca le-a interzis dezvoltatorilor de imobiliare să mai monteze centrale individuale în apartamente, dacă în bloc sunt mai mult de șase apartamente.

„Au trei alternative, fie pun centrală pe bloc, fie pun centrală pe scară sau se conectează la sistemul centralizat, evident acolo unde există sistem centralizat. Nu este abuzivă. Este pentru reducerea poluării. Noi am avut această Hotărâre de Consiliu Local și am făcut modificarea în Planul Urbanistic General în care am impus această condiție, după care a venit și Guvernul prin Ministerul Mediului care a întărit această chestiune și a dus mai departe lucrul ăsta”, a spus Tarcea, potrivit Știri de Cluj.

El a adăugat că sistemul de termoficare centralizat implică facturi mai mici decât centralele individuale.

„Direcția este foarte clară. Europa merge în această direcție. Pe de altă parte, nu este suficient doar să fii conectat la un sistem centralizat sau să ai o centrală pe scară sau pe bloc. Evident că nu-l putem obliga pe om și nici nu vrem să se conecteze la sistemul centralizat. Asta va trebui să devină o decizie personală, după ce o să vadă că el plătește mai mult decât vecinul care e conectat la sistemul centralizat”, a spus viceprimarul.