Kelemen Hunor: În sectorul energetic, în război, s-a dovedit foarte repede că nu te poți baza pe piața liberă
Reglementarea pieței de energie a fost și propunerea noastră de la un moment dat, a spus Kelemen Hunor, marți seara, la TVR. "În alte condiții poți să mergi pe piață liberă. Dar în sectorul energetic, în război, s-a dovedit foarte repede că nu se poate baza pe această reglementare, pe piața liberă, pe cerere și pe ofertă. Și atunci trebuie să intervii".
Statul trebuie să aibă pârghiile necesare, instrumentele necesare, banii necesari și spațiu de manevră pentru a interveni, a spus Kelemen Hunor. "Nu este ca haina de piele și blugii de pe piață, Ai bani, cumperi, n-ai bani, nu cumperi, e oferta mare".
Șeful UDMR a adăugat că ideea reglementării pieței rămâne valabilă și viabilă din punctul său de vedere, că a fost discutată săptămâna trecută, "mai ales că piața a venit și a cerut o reglementare, reprezentanții furnizorilor au zis că și ei cer o piață reglementată pentru o perioadă limitată de timp". Întrebat pe ce perioadă crede că ar trebui să fie adoptată această regulă, Kelemen Hunor a spus: "Prima dată m-aș duce pe o perioadă de un an, pentru că nu știm ce se va întâmplă. Se poate merge până la 2 ani".
A două idee a discuțiilor, a continuat Hunor, a fost să se acorde posibilitatea de a încheia contracte bilaterale cu producătorii – ministrul Energiei Virgil Popescu trebuie să dea mandate pentru cei din AGA de a încheia contracte bilaterale, furnizorii cu producătorii.
A treia propunere: "Să plătim diferența de preț, dacă există, la producători, nu la furnizori. Pentru că e mult mai simplu să plătești cantitatea la producători, decât să plătești pe fiecare factură, verificat fiecare factură pentru că trebuie verificate câteva milioane de facturi, 9,5 milioane de consumatori. Să verifici fiecare factură dacă este eligibilă sau nu".
Kelemen Hunor a spus că asta a fost discuția de săptămâna trecută și că acum trebuie să vină ministrul Energiei și cei de la ANRE cu textele scrise "și atunci putem modifică OUG în Parlament sau se poate ajunge la o nouă OUG, de la 1 ianuarie sau de la 1 decembrie. La gaze și acum există prețul reglementat, cred că poate să rămână așa. Dar și acolo cred că ar fi mult mai corect să plătești direct la producător, decât la furnizor".
Întrebat cât de repede ar trebui încheiată această reglementare, președintele UDMR a spus: "Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Trebuie să liniștim piața – furnizorii – și populația".