Ministrul Sănătății: Criza energetică forțează spitalele să plătească facturile din banii destinați pentru tratamente

Criza energetică forțează spitalele să cheltuiască pe facturile la utilități din banii destinați tratamentelor, astfel că unitățile medicale rămân fără stocuri de medicamente și materiale sanitare, spune ministrul Sănătății Alexandru Rafila.

Oct 25, 2022 - 19:32
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Sănătății: Criza energetică forțează spitalele să plătească facturile din banii destinați pentru tratamente
Foto: Captura video

În acest context, șeful de la Sănătate spune că se caută o soluție de compensare pentru facturile la utilități, încât spitalele să rămână cu bugetul pentru tratament intact.

„Sunt greutăți. Lucrul acesta poate să limiteze partea care rămâne pentru servicii medicale. Dacă, să spunem, cheltuielile cu salariile sunt 70%, cheltuielile cu utilitățile erau înainte 3-4 sau 5% și restul de 25% erau medicamente, materiale sanitare. Dacă cheltuile acestea cu utilitățile cresc de la 5 la 15%, sigur că rămâne mai puțin în partea cealaltă. Dacă plăteai 300 de mii de lei pe utilități și acum plătești un milion – de trei ori mai mult – trebuie să existe un mecanism de compensare care să le permită să-și păstreze intact bugetul pentru intervenții medicale”, a spus ministrul Sănătății.

De menționat că spitalele beneficiază deja de prețuri plafonate la energie, de 1 leu pentru kwh, prin Ordonanța de Urgență aprobată de Guvern în luna septembrie.