Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate din cauza crizei energetice

În Republica Moldova, președinta Maia Sandu a convocat pentru luni seară o ședință a Consiliului Suprem de Securitate. Situația energetică va fi pe ordinea de zi, în condițiile în care, de luni, țara vecină are un deficit de energie electrică, după ce regimul separatist din Transnistria a redus drastic livrările.

Oct 24, 2022 - 19:32
Urmărește-ne peGoogle news
Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate din cauza crizei energetice
Foto: Maia Sandu/ Facebook

Republica Moldova se bazează în proporţie de 70% pe electricitatea primită de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, din Transnistria. Iar aceasta a anunțat încă de vineri că va reduce livrările de electricitate de la 70 la 27%. Motivul invocat: criza de gaze.

Tot la sfârșitul săptămânii trecute, reprezentanții „Moldelectrica” au anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice din țara vecină.

„Situația s-a agravat din cauza atacurilor Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei și a reducerii volumelor de gaz de către Gazprom”, a explicat ministrul Infrastructurii de la Chișinău, Andrei Spânu.

Tot el a adăugat că prin contractele comerciale semnate de compania națională Energocom nu se va acoperi tot consumul între orele 07:00 și 23:00.

De aceea, moldovenii sunt îndemnați să economisească pentru a evita deconectările. Iar firmele și primăriile sunt sfătuite să renunțe la luminile decorative.

Economiile să nu afecteze, însă, transportul în comun, școlile sau spitalele.

Reamintim, Ucraina a oprit, din 11 octombrie, exportul de energie electric, pentru a-și „stabiliza sistemul energetic”, afectat de bombardamentele rușilor.