Ministrul Muncii, Marius Budăi: Pensiile militare nu sunt pensii speciale, astfel că reforma sistemului nu le va viza și pe acestea

Precizarea a fost făcută de ministrul Muncii, Marius Budăi când a prezentat soluțiile din raportul Băncii Mondiale pentru reforma sistemului de pensii, asumată de România prin PNRR.

Oct 24, 2022 - 17:39
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Muncii, Marius Budăi: Pensiile militare nu sunt pensii speciale, astfel că reforma sistemului nu le va viza și pe acestea
Foto: Marius Budăi/Facebook

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat luni, la Parlament, că, din cauză că ”unii au scris în PNRR termene care din punct de vedere juridic nu există în România, şi anume pensii speciale”, s-a spus foarte clar că şi pensiile militare intră acolo şi asta este interpretarea Comisiei Europene.

Ministrul Muncii a reamintit că acelaşi lucru l-a spus şi el şi liderul PSD Marcel Ciolacu, că acestea nu sunt pensii speciale şi acelaşi lucru o spun şi reglementările NATO”.

”Din păcate, alţii au scris în PNRR termene care din punct de vedere juridic nu există în România, şi anume pensii speciale. (..) Din cauza acelei interpretări a unui termen inexistent juridic, s-a spus foarte clar că şi pensiile militare intră acolo, asta e interpretarea Comisiei Europene. Noi am spus că pensiile militare, repet, nu sunt pensii speciale, avem foarte mulţi din militarii rezervişti care s-au încadrat, din păcate, şi la acele măsuri de sprijin pe care le-am avut în decursul acestui an”, a arătat Budăi.

Ministrul Muncii a precizat că toate aceste reglementări şi toate aceste propuneri pentru a îndeplini cele 5 cerinţe din jalonul pentru „pensiile aşa-zis speciale” din PNRR se regăsesc în materialul trimis de la Banca Mondială, material care a fost înaintat şi către cabinetul premierului, aşa cum este normal.

Marius Budăi a prezentat luni, la Parlament, soluţiile Băncii Mondiale pentru îndeplinirea jalonului din PNRR privind pensiile.

„Să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului. El a mai spus că toate aceste reglementări şi toate aceste propuneri pentru a îndeplini jalonul din PNRR se regăsesc în materialul trimis de la Banca Mondială, material care a fost înaintat şi către cabinetul premierului, aşa cum este normal. Avem un contract în derulare cu Banca Mondială, pentru a îndeplini cerinţele din PNRR. (..) Astăzi, de dimineaţă, am primit aşa cum scrie în contractul de asistenţă cu Banca Mondială un raport care conţine măsuri pe care ar trebuie să le prevadă următorul proiect de act normativ, astfel încât să implementăm PNRR, un PNRR care a fost scris de Raluca Turcan, dacă vorbim de Muncă şi asumat de Florin Cîţu, în calitate de premier, de ministrul Fondurilor Europene de la acea vreme, Cristian Ghinea” a anunțat ministrul Muncii.

Premierul Nicolae Ciucă se află în această săptămână la Bruxelles pentru discuții pe PNRR, inclusiv pensiile speciale, cu șefa Comisiei Europene - Ursula von der Leyen. Decizia politică legată de pensiile militarilor a fost luată. Premierul și șefii de la Interne și Apărare au transmis în mai multe rânduri că nu vor să renunțe la pensiile pe care le primesc militarii și cei din MAI. Explicația clasei politice este că  aceste pensii ar trebui păstrate pentru că sunt pensii ocupaționale.