Divizia 101 Aeropurtată americană, în România: Este o dislocare pentru luptă, nu de antrenament

Generalul de brigadă John Lubas, locţiitorul comandantului celebrei Divizii 101 Aeropurtate care este dislocată în România, susține că militarii din subordinea sa sunt gata să apere oricând fiecare centimetru de pământ al NATO.

Oct 24, 2022 - 06:45
Oct 24, 2022 - 07:03
Urmărește-ne peGoogle news
Divizia 101 Aeropurtată americană, în România: Este o dislocare pentru luptă, nu de antrenament
Foto: Pexels/ Imagine cu caracter ilustrativ

Trupele americane de elită din celebra Divizia 101 Aeropurtată aflate în România sunt oricând gata de luptă și nu ar da înapoi dacă trebuie să apere teritoriul Aliat, au declarat responsabilii unității pentru postul de televiziune CBS.

Divizia 101 Aeropurtată este unitatea militară a SUA cea mai apropiată de operaţiunile militare din Ucraina. Concret, militarii americani, care sunt pregătiți să intre în luptă în numai câteva ore, sunt acum în România și, împreună cu trupe al Armatei Române, se antrenează în scenarii trasate după tiparul condițiilor de luptă din Ucraina. 

Generalul de brigadă John Lubas, locţiitorul comandantului Diviziei, a făcut o serie de precizări despre misiunea militarilor americani care luptă sub sloganul „Screaming Eagles”. 

„Ei (rușii - n.r.) ştiu că suntem pregătiţi. Nu este o dislocare pentru antrenament, este una de luptă. Noi înţelegem că trebuie să fim gata de luptă în această noapte, dacă este nevoie funcţie de cum situaţia escaladează la graniţă”, a declarat generalul John Lubas, care a mai precizat că militarii din subordinea sa sunt gata să apere fiecare centimetru de pământ al NATO. 

„Adevărata semnificație pentru mine, să am trupele americane aici, este ca și cum ar fi să ai aliați în Normandia înainte ca vreun inamic să fie acolo”, a declarat generalul-maior român Iulian Berdilă pentru CBS News, referindu-se la bătălia de referință din cel de-Al Doilea Război Mondial, de pe coasta de nord a Franței. Paralela făcută de generalul român nu este întâplătoare, deoarece Divizia Aeropurtată 101 a Forţelor Terestre ale SUA a revenit în Europa la 78 de ani de la debarcarea pe plajele din Normandia. Dislocarea s-a realizat ca urmare a angajamentului ferm al SUA faţă de securitatea regiunii Mării Negre şi a Aliaţilor NATO, transmitea cu ceva timp în urmă Ambasada SUA la București într-un comunicat.

În prezent, în România, Pentagonul are o prezenţă militară destul de importantă. Pe lângă militarii din celebra Divizie 101 Aeropurtată care fac parte din brigada de luptă a cărei desfăşurare a fost anunţată de preşedintele Biden la Madrid, la Mihail Kogălniceanu mai sunt în jur de 2.000 de militari americani, iar o parte a lor sunt din compunerea Regimentul 2 de Cavalerie Stryker (2nd Cavalry Regiment) şi au ajuns în România cu tot cu blindatele lor Stryker după invadarea Ucrainei. La vremea respectivă ei s-au alăturat altor în jur de 700 de soldaţi americani, organizaţi într-un grup de luptă, dotaţi cu transportoare Stryker, maşini de luptă Bradley, tancuri Abrams şi elicoptere Black Hawk şi Apache, care se aflau deja de mai multă vreme în baza militară din judeţul Constanţa. 

Oficial, şi alte două baze din România mai găzduiesc trupe americane. Este vorba de Deveselu, unde este complexul scut antirachetă Aegis Ashore, şi Câmpia Turzii, unde sunt dislocate drone MQ-9 Reaper, care fac parte din Grupul 25 de Atac (25th Attack Group – ATKG) al Forţelor Aeriene ale SUA, o unitate specializată în misiuni antiterorism, care anterior a acţionat în Orientul Mijlociu.

Sursa: Adevărul.ro