Boris Johnson are destule semnături pentru o candidatură pentru a redeveni premierul Marii Britanii

Fostul premier britanic Boris Johnson a acumulat suficient sprijin pentru a se înscrie în cursa pentru a deveni - din nou - prim-ministru, ca urmare a demisiei succesoarei sale Liz Truss, a afirmat sâmbătă aliatul său, deputatul conservator James Duddridge.

Oct 22, 2022 - 20:39
Urmărește-ne peGoogle news
Boris Johnson are destule semnături pentru o candidatură pentru a redeveni premierul Marii Britanii
Foto: Tim Hammond / Prime Minister's Office, 10 Downing Street

Potrivit acestuia, Johnson a adunat deja cele 100 de semnături din rândul celor 357 de deputaţi conservatori pentru a putea candida.

Sunday Times, BBC şi Sky News au citat surse neidentificate apropiate de Johnson care au indicat similar că acesta dispune de 100 de susţinători şi deci „s-ar putea” afla pe buletinele de vot.

Boris Johnson, care a revenit la Londra mai devreme sâmbătă dintr-o vacanţă în Caraibe, nu a declarat deocamdată oficial dacă va candida pentru un nou mandat.

Contestată atât de formaţiunea de guvernământ, cât şi de opoziţia laburistă, Liz Truss şi-a anunţat joi demisia. Actuala lideră a Camerei Comunelor, Penny Mordaunt, şi-a anunţat vineri candidatura pentru a deveni prim-ministru.

Totuşi, favoritul caselor de pariuri este deocamdată fostul ministru de finanţe Rishi Sunak, care are deja peste 100 de semnături, însă nu a confirmat până acum dacă va candida.

Candidaţii la succesiunea lui Liz Truss trebuie să depună fiecare până luni la ora 13:00 GMT cel puţin 100 de semnături din rândul celor 357 de deputaţi conservatori pentru a putea candida, astfel că vor putea fi depuse cel mult trei candidaturi.

Apoi, deputaţii conservatori vor trebui să se pună de acord asupra a două dintre aceste nume care vor intra la votul final, în urma căruia cei circa 170.000 de membri ai formaţiunii vor alege până vineri, 28 octombrie, liderul partidului, iar acesta va deveni prim-ministru.

Fostul premier britanic și-a pierdut fotoliul de premier renunțând la conducerea partidului. Acum, în urma scurtului mandat al succesoarei sale, Liz Truss, fostul premier care a fost ținta unui scandal privind nerespectarea măsurilor împotriva COVID-19 ar putea candida pentru un nou mandat.

Înainte de demisia lui Johnson, Marea Britanie s-a confruntat cu o criză politică majoră după ce mai mulţi miniştri din guvernul pe care îl conducea au demisionat. 

Cel care a dat tonul demisiilor a fost Ministrul Sănătăţii, care a mărturisit că predica unui pastor evanghelic l-a determinat să ia decizia finală de a demisiona.

Sursa: Adevărul.ro