Premierul Nicolae Ciucă: Ne gândim ca pentru anul viitor să mărim substanţial bugetul pentru cercetare

Prim-ministrul a declarat vineri, în cadrul unei vizite la compania Astra Vagoane Călători Arad, că îşi propune ca de anul viitor să mărească "substanţial" bugetul pentru cercetare.

Oct 21, 2022 - 21:10
Urmărește-ne peGoogle news
Premierul Nicolae Ciucă: Ne gândim ca pentru anul viitor să mărim substanţial bugetul pentru cercetare
Foto: Guvernul României

Nicolae Ciucă și-a luat angajamentul de a ajuta industria românească în contextul dificil al preţurilor mari la energie. 

"Am preluat un buget pentru cercetare care nu este cel mai potrivit pentru nivelul de ambiţie pe care ni-l propunem. Gândim ca pentru anul viitor să mărim substanţial bugetul pentru cercetare, să facem în aşa fel încât să conectăm cât mai bine producătorii noştri cu cercetarea şi dezvoltarea românească. Există creativitate, există idei, există invenţii, doar că ele trebuie puse în valoare. Toate aceste realizări ale domeniului cercetării şi dezvoltării nu trebuie să rămână pe o hârtie într-un dosar şi acela uitat probabil pentru mult timp într-un dulap", a spus premierul.

Premierul a vizitat fabrica de vagoane şi a lăudat tramvaiele produse la Arad.

"Sper ca şi bucureştenii, pentru că lucraţi la tramvaiele care urmează să fie livrate Capitalei în foarte scurt timp, să se bucure de aceste mijloace de transport moderne, eficiente", le-a transmis premierul reprezentanţilor fabricii.

Nicolae Ciucă s-a declarat "plăcut surprins" că tramvaiele şi vagoanele de călători sunt cumpărate în cea mai mare parte în ţară, "ceea ce înseamnă că avem capacitate, avem potenţial şi trebuie să facem tot ceea ce este posibil să îl punem în valoare".

Premierul a remarcat la Astra că există un centru propriu de cercetare şi o şcoală în care tinerii sunt pregătiţi în meserie. Ciucă s-a referit şi la contextul greu pentru industrie şi a promis sprijin.

"Dorim ca prin prezenţa noastră în teritoriu să putem să preluăm de la faţa locului toate realităţile cu care investitorii români se confruntă. (...) Ştim foarte bine de situaţia în care ne găsim, că sunt probleme care ţin de preţul energiei, preţul gazelor şi probleme care ţin de asigurarea finanţării pentru proiectele viitoare ale acestor companii", a spus premierul.

El a amintit că "România este o ţară producătoare de energie electrică, o ţară care are resurse de gaz", dar că mai este necesar ca Guvernul să găsească "formula cea mai potrivită" pentru a sprijini producătorii şi să asigure competitivitatea pe piaţă.

Preşedintele Grupului de firme Astra Arad, Valer Blidar, i-a spus premierului că producătorii sunt "adevăraţii senzori din economie" şi i-a transmis că nu doreşte să se plângă de condiţiile tot mai dificile, ci doar să îi prezinte "în detaliu" proiectele fabricii arădene.