Aleksandr Lukaşenko a interzis, printr-un decret, scumpirile în Belarus

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a declarat joi, că justiția ar trebui să fie în centrul conceptului de control și reglementare a prețurilor din Belarus, după ce anterior a dat un decret privind interzicerea scumpirilor. Totodată le-a transmis celor care nu le convine creșterea prețurilor la produsele din import, precum cafeaua, să renunțe la ea și să treacă la ceai, relatează agenția Belta.

Oct 20, 2022 - 20:03
Urmărește-ne peGoogle news
Aleksandr Lukaşenko a interzis, printr-un decret, scumpirile în Belarus
Foto: Kremlin.ru/ Wikimedia

Potrivit lui, autoritățile caută să elaboreze măsuri de control și reglementare a prețurilor. El a reamintit că măsura care vizează înghețarea prețurilor, valabilă până va intra în vigoare hotărârea de guvern, nu se referă la absolut toate produsele.

„Ideea este că unii s-au „îngrașat” prea mult (și nu mă vei convinge de contrariu). Acest lucru se aplică tuturor: oamenilor de afaceri, antreprenorilor și companiilor de stat", a spus Aleksandr Lukașenko.

Lukaşenko a reamintit de creșterea inflației din februarie a acestui an, guvernul presupunând că situația este temporară. Cu toate acestea, când prețurile au continuat să crească, nu au reușit să ia măsuri în timp util, ca urmare, inflația s-a dublat.

„Sunt cu picioarele pe pământ, așa că înțeleg perfect toate acestea. Decizia mea – să țin prețurile sub control până astăzi – a fost gândită și rezonabilă. Spune-mi, cine a dat faliment de atunci? Nimeni. Unii s-au neliniștit. (...) Dar asta nu înseamnă ca prețurile sunt înghetate pentru totdeauna. La cafea ,banane și alte produse prețurile vor crește pentru că nu depind de noi”, a spus Lukaşenko.

"Cine iubește cafeaua - beți, vă rog! Dacă cafeaua s-a scumpit - nu, iertați-mă pe mine, Eu vă pot oferi lapte, ceai. Nu se întâmplă nimic, eu nu beau cafea și sunt în viață, sănătos!" a mai spus el, scuipând de deochi și bătând în masă.

Potrivit lui, vor fi monitorizate și prețurile la mărfurile din importat.

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a interzis, joi, 6 octombrie, printr-un decret, creşterea preţurilor în Belarus, cei care nu vo respecta măsura confruntându-se cu "arestarea imediată şi inculparea”.

Potrivit biroului naţional de statistică, inflaţia în Belarus a fost în august de 17,9% faţă de aceeaşi lună din 2021. Au crescut mult în special preţurile alimentelor, iar prognozele experţilor belaruşi indică o creştere a inflaţiei până la nivelul de 19% la sfârşitul anului curent.