Românii care își încălzesc apartamentele prin sistem centralizat sunt obligați prin lege să-și monteze contoare individuale

Românii care își încălzesc apartamentele prin sistem centralizat sunt obligați prin lege să-și monteze contoare individuale pentru măsurarea consumului de energie termică sau repartitoare pe fiecare calorifer.

Oct 19, 2022 - 11:49
Oct 19, 2022 - 11:50
Urmărește-ne peGoogle news
Românii care își încălzesc apartamentele prin sistem centralizat sunt obligați prin lege să-și monteze contoare individuale
Imagine cu caracter ilustrativ

Termenul limită pentru montarea acestora este 31 decembrie 2022.

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, se arată în lege.

Astfel că, repartitoarele pentru căldură devin obligatorii pentru românii care locuiesc la bloc.

O ordonanță publicată în Monitorul Oficial prevede că toți românii care locuiesc la bloc și au încălzire centralizată sunt obligați să-și monteze contoare individuale pentru măsurarea consumului de energie termică sau repartitoare pe fiecare calorifer, până la finalul anului.

Cei care au deja repartitoare, dar nu pot fi citite de la distanță, trebuie să le înlocuiască până la 1 ianuarie 2027.

Decizia are ca scop îndeplinirea Planului Naţional Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice.

Legea a fost deja amânată o dată. Ulterior, a fost promulgată cu noul termen: 31 decembrie 2022.

Măsura a mai fost amânată

Măsura trebuia să se aplice, inițial, din 31 decembrie 2021, doar că parlamentarii au adoptat un proiect de lege pentru amânare.

În urmă cu un an, Camera Deputaţilor a decis să amâne cu un an obligația montării repartitoarelor în apartamente pentru individualizarea consumurilor de energie. Parlamentarii încă nu au inițiat un proiect prin care să amâne din nou obligativitatea instalării repartitoarelor individuale.

Cei care nu montează dispozitivele riscă amenzi. Angajații Ministerului Energiei vor aplica sancțiunile.

„Personalul împuternicit de Ministerul Energiei care constată contravenţiile menţionate la art. 18 alin. (31) din Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică, cu modificările și completările ulterioare, şi aplică sancţiunile, precum şi modelul procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii se stabilesc prin ordin al ministrului energiei”, se mai arată în lege.

Prețuri

Românii care locuiesc la bloc primesc facturi de energie care arată o pondere calculată din căldura utilizată, indiferent de consumul lor individual.

Repartitoarele de costuri de căldură sunt dispozitive instalate pe calorifere care măsoară cât consumă un locatar. Astfel, proprietarul poate să vadă cât consumă și plătește exact cât a consumat.

Pe unele site-uri de profil, dispozitivele au deja stocul epuizat.

Prețul pentru un repartitor pornește de la 70 de lei. Pentru un apartament cu 3 camere, care are 3 calorifere, un locatar va plăti 210 lei, la care se adaugă montajul. Unele firme au lansat oferte pentru asociațiile de proprietari care au mai multe apartamente.

Căldură în apartamente

Între timp, în București, au început probele pentru rețeaua de termoficare, iar cetățenii vor primi în curând căldură.

Directorul general al Termoenergetica, Claudiu Crețu, a anunțat că încărcarea instalațiilor cu apă caldă va începe în București de marți, 18 octombrie.

Astfel, o parte din bucureșteni ar putea avea căldură în locuințe de marți seară.

Crețu a precizat că încărcarea instalațiilor se va face progresiv și că se așteaptă la avarii, pentru că sistemul e sensibil.

Probele vor începe cu blocurile din apropierea CET-urilor.

”Nu e un cartier anume care să aibă prioritate.

Începem cu școli, grădinițe, spitale. Durează în jur de o săptămână încărcarea sistemului. Sistemul e destul de sensibil, ne așteptăm la avarii.

În unele blocuri, căldura se va simți mai puțin, în altele mai mult, depinde dacă proprietarii au aerisit caloriferele. Sunt blocuri care țin instalațiile de încălzire închise până la 1 noiembrie, când se sau ajutoarele pentru căldură”, a spus directorul Termoenergetica, la Digi24.

Tot luni, Termoenergetica a anunțat că aproximativ 1.000 de blocuri din 5 sectoare vor rămâne mai multe zile fătă apă caldă, în urma unor lucrări la conducte.

Sursa: ziare.com