Marcel Boloș: Comisia Europeană este de acord cu optimizarea PNRR-ului

Comisia Europeană este de acord cu optimizarea PNRR-ului, pentru ca investițiile asumate de România să fie cât mai fidele nevoilor imediate ale cetățenilor, anunță Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Oct 16, 2022 - 09:18
Urmărește-ne peGoogle news
Marcel Boloș: Comisia Europeană este de acord cu optimizarea PNRR-ului
Foto: Marcel Bolos/ Facebook

O delegație condusă de ministrul Marcel Boloș a efectuat, în perioada 10-13 octombrie, o vizită de lucru la Bruxelles, în cadrul căreia au avut loc întrevederi cu înalți reprezentanți ai Comisiei Europene.

“Scopul deplasării a fost consultarea experților Executivului European în vederea atingerii potențialului maxim pentru oportunitățile de investiții pe care România le are prin Planul Național de Redresare și Reziliență, prezentarea propunerilor pe care țara noastră le are pentru REPowerEU și avansarea discuțiilor necesare pentru ca toate Programele aferente Politicii de Coeziune 2021-2027 să fie aprobate în acest an”, potrivit unui comunicat.

Pe durata vizitei, au avut loc întrevederi cu vice-președintele Executiv al Comisiei, Margrethe Vestager, directorul general al Task Force Recovery, Celine Gauer, și directorul general adjunct al DG ECFIN, Declan Constello. De asemenea, delegația României a discutat cu Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, pe tema aprobării programelor finanțate din FSE+ pentru perioada 2021-2027.

„Sunt convins că oficialii Comisiei Europene ne vor sprijini să valorificăm la maxim potențialul investițiilor pe care le poate implementa România, care, pe termen lung, să însemne îmbunătățirea calității vieții cetățenilor noștri. Suntem angrenaţi într-un proces de colaborare permanent pentru ca fiecare cent din banii europeni de care dispunem să meargă țintit către investițiile de care avem acum nevoie. Printre cele mai importante aspecte ale discuțiilor s-au numărat pregătirea cererii de plată numărul doi aferentă PNRR, aprobarea în acest an a tuturor Programelor aferente 2021-2027 și propunerile de investiții în domeniul energiei, respectiv consolidării independenței energetice pentru REPowerEU”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Delegația MIPE a avut o întrevedere și cu europarlamentarii români de la Bruxelles, în care au discutat despre aspectele necesare pentru a asigura coordonarea eforturilor de relansare economică.

“Ministrul Marcel Boloș și-a exprimat aprecierea față de rolul deosebit pe care aceștia îl au în reprezentarea intereselor de dezvoltare ale României. Discuțiile s-au axat pe prezentarea propunerilor de investiții aferente REPowerEU, stadiul implementării Planului Național de Redresare și Reziliență, precum și pe măsurile ce urmează a fi întreprinse ca implementarea programelor operaționale aferente exercițiului financiar 2021-2027 să înceapă cât mai curând prin consultarea publică a ghidurilor și lansarea apelurilor de proiecte aferente acestora”, adaugă comunicatul.