A murit soprana Mariana Nicolesco

Cunoscuta soprană Mariana Nicolesco a murit, vineri, la vârsta de 73 de ani.

Oct 14, 2022 - 20:02
Oct 14, 2022 - 21:09
Urmărește-ne peGoogle news
A murit soprana Mariana Nicolesco
Foto: Radio România Actualități

Opera Națională Română din Cluj-Napoca a anunțat decesul sopranei.

Aclamată ca Regina del Belcanto, Primadonna Assoluta, Diva Divina pe cele mai renumite scene și în principalele săli de concert ale lumii, printre care Teatrul alla Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Bayerische Staatsoper München, Teatrul La Fenice din Veneția, Teatro Municipal din Rio de Janeiro, Gran Teatre del Liceu din Barcelona, Opéra Comique și Théâtre des Champs-Élysées Paris, Deutsche Oper Berlin, Lyric Opera Chicago, Semperoper Dresda, San Francisco Opera, Staatsoper Hamburg, Opéra de Monte Carlo, Opéra du Rhin Strasbourg, Théâtre de la Monnaie din Bruxelles, Kennedy Center Washington, Teatro Regio di Parma, Teatro Real Madrid, O’Keefe Center Toronto, Houston Grand Opera, Pretoria Opera Theatre, Bunka Kaikan, Suntory Hall și Orchard Hall din Tokyo, la Nagoya, Osaka, la Festivalul de la Salzburg, la Maggio Musicale Fiorentino sau la Rossini Opera Festival de la Pesaro, Festivalul Casals din Puerto Rico, Festivalul Valle d’Itria de la Martina Franca, precum și la Carnegie Hall din New York, Royal Festival Hall de la Londra, Musikverein de la Viena, la Accademia di Santa Cecilia de la Roma ori la Salle Pleyel de la Paris, Concertgebouw la Amsterdam, Marea Sală a Conservatorului din Moscova, Severance Symphony Hall din Cleveland, Boston Symphony Hall, soprana Mariana Nicolesco a sedus publicul cu vocea sa, cu arta cântului și cu personalitatea ei scenică, abordând cu brio un amplu repertoriu mergând de la baroc la creația contemporană, potrivit acad.ro.

Mariana Nicolesco a interpretat, în premieră mondială, Seven Gates of Jerusalem, de Krzysztof Penderecki, la celebrarea a 3.000 de ani a Orașului Sfânt.

La invitația lui Papa Ioan Paul II, Mariana Nicolesco a cântat vechile colinde românești în cadrul Primului Concert de Crăciun din Vatican, transmis de Mondovisione. A fost urmărit de peste un miliard de oameni.

Potrivit unui studiu, Mariana Nicolesco a fost soprana care a apărut în cele mai multe premiere absolute în istoria Teatrului alla Scala din Milano.

Mariana Nicolesco a terminat Școala de Muzică din Brașov cu faimosul Concert pentru vioară de Max Bruch. Ulterior a fost admisă la Secția Canto a Conservatorului de Muzică Gheorghe Dima din Cluj. În urma unui concurs, soprana a dobândit o bursă de studii la Conservatorul Santa Cecilia de la Roma.

Mariana Nicolesco a câștigat Concursul Internațional de Canto Voci Rossiniane, astfel începând o carieră internațională.

În 1991, Mariana Nicoleso a apărut pentru prima dată în fața publicului din România, la Ateneul Român din București, unde a susținut trei concerte consecutive.

„Au fost seri de neuitat, seri incandescente, magice. A fost o formidabilă comuniune prin muzică cu un public atât de cald, de sensibil, de receptiv. Mă simțeam, în sfârșit, acasă”, declara artista atunci.

Ulterior, în fiecare an a oferit Concerte Extraordinare cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu.