Vasile Dîncu ar putea fi demis din funcția de ministru al Apărării

Într-o perioadă extrem de dificilă scaunul ministrului apărării se clatină. Vasile Dâncu a fost acuzat de mai multe gafe, iar recent a declarat că Ucraina ar trebui să negocieze cu Rusia.

Oct 13, 2022 - 19:56
Urmărește-ne peGoogle news
Vasile Dîncu ar putea fi demis din funcția de ministru al Apărării
Foto: Vasile Dîncu/Facebook

Poziția sa nu este însă și cea a oficială a României a Uniunii Europene ori a NATO, după cum a spus președintele Iohannis, iar premierul i-a transmis joi că îl aşteaptă la o discuţie. Vasile Dîncu ar putea pleca până la sfârşitul săptămânii de la conducerea Apărării, scrie ProTV, citând surse din interiorul PSD.

De la izbucnirea războiului din Ucraina, mai multe afirmaţii ale ministrului apărării au stârnit nemulțumirea șefilor pe linie politică ori guvernamentală. Cele mai multe controverse le-a stârnit însă această declarație recentă:

Vasile Dincu: "Războiul va mai continua, singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă. Ideal ar fi să se ajungă la o situaţie de negociere, chiar dacă s-ar ajunge la un conflict îngheţat, negocierea tot ar face mai mult bine decât ceea ce se întâmplă acum, distrugerea de vieţi omeneşti, de bunuri".

Preşedintele Ucrainei i-a dat replica făcând apel la cei care sunt supuşi manipulărilor ruseşti.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: "Dorește statul terorist pace? Evident că nu. O dovedește în fiecare zi și în fiecare noapte. Teroarea constantă împotriva populației civile este respingerea evidentă de către Rusia a negocierilor reale".

După aceste afirmaţii, opoziţia l-a acuzat pe ministrul apărării că "amplifică propaganda rusească și aduce prejudicii parteneriatelor României cu UE și NATO". Şi şeful guvernului s-a arătat deranjat.

Nicolae Ciucă, prim-ministru: "Aceasta nu e opinia guvernului. Îl aștept pe domnul ministru să revină în țară, trebuie să avem o discuție cât se poate de deschisă față de opinia dumnealui și va trebui să tranșăm foarte clar acest aspect".

Și preşedintele Klaus Iohannis a reacționat.

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Doar Ucraina va decide când, cum şi ce negociază. Aceasta e poziţia noastră oficială, cea a UE şi probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei că să afle aceste poziţii".

Surse din PSD, citate de ProTV, susţin că mai multe ambasade străine au reclamat declarațiile nepotrivite ale ministrului apărării. Aceleaşi surse susţin că ministrul ar putea pleca din funcţie până la finalul acestei săptămâni.

Despre demisia lui Vasile Dîncu s-a mai vorbit. Ministrul i-a deranjat pe colegii de partid când i-a anunţat public că trebuie să susţină o ordonanţa privind majorarea soldelor militarilor. Şi tot colegii din partid i-ar fi reproşat că nu colaborează.

Sursa: Știrile ProTV