Mesajul vicepremierului Republicii Moldova, după ce Guvernul României a decis să sprijine Chișinăul cu 10 milioane de Euro, pentru depășirea crizei energetice

Vicepremier și ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în Republica Moldova, Andrei Spînu aduce mulțumiri României după ce Guvernul de la București a decis să sprijine Chișinăul cu un ajutor de circa 50 de milioane de lei (aproximativ 10 milioane de Euro), pentru a face față crizei din energie.

Oct 13, 2022 - 06:30
Oct 13, 2022 - 06:48
Urmărește-ne peGoogle news
Mesajul vicepremierului Republicii Moldova, după ce Guvernul României a decis să sprijine Chișinăul cu 10 milioane de Euro, pentru depășirea crizei energetice
Foto: Guvernul Republicii Moldova

Spînu a subliniat că „România ajută Republica Moldova într-un moment de grea încercare pentru cetățenii moldoveni”.

„Vom putea cumpăra energie electrică din România la un preț de 450 RON/MWh (aproximativ 90 EUR/MWh) datorită modificărilor în legislație făcute astăzi de Guvernul României în urma discuțiilor cu Guvernul Republicii Moldova. Energia electrică va avea un preț mai mic decât prețurile de pe piață și va asigura necesarul de 30% pe care nu-l mai putem primi din Ucraina, începând cu data de 14 octombrie. Acest lucru este posibil, deoarece am reușit sincronizarea sistemului nostru cu sistemul electroenergetic european încă în martie”, a explicat Spînu.

Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede că „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova”. Conform deciziei CSE, Energocom este compania desemnată.

Energia necesară va putea  fi cumpărată în cazul în care producătorii din România au suficiente cantități disponibile, a atras atenția Spînu, avertizându-i pe cetățeni să facă tot posibilul să reducă în continuare consumul. El a lăudat sprijinul „călduros” venit din partea României.

„Este important și vă rog să reducem în continuare consumul cât de mult putem. Ieri am văzut o mobilizare frumoasă din partea cetățenilor de a ne aduce fiecare contribuția la un consum mai mic.  Haideți să facem acest efort. Este pentru Republica Moldova! Datorită deschiderii sufletești și a sprijinului călduros oferit de România pentru cetățenii noștri, știm că nu suntem singuri și avem un prieten pe care ne putem baza în situații de urgență maximă. Plecăciuni, România”, a scris Spînu pe contul său de facebook.