Mircea Coșea spune că pensiile ar trebui sa crească cu 30 la sută - Aceasta este adevărata scădere a puterii de cumpărare în România

Mircea Coșea susține că pensiile românilor ar trebui majorate cu aproape 30%. Profesorul de economie atrage atenția că acest lucru nu este posibil din cauză că sunt prea puțini bani la bugetul de stat.

Oct 12, 2022 - 11:14
Urmărește-ne peGoogle news
Mircea Coșea spune că pensiile ar trebui sa crească cu 30 la sută - Aceasta este adevărata scădere a puterii de cumpărare în România
Imagine cu caracter ilustrativ

Profesorul Mircea Coșea susține că pensiile românilor ar trebui majorate cu aproape 30%, adică procentul inflației la produsele de consum curent și cât reprezintă scăderea puterii de cumpărare.

Analistul atrage atenția că principala problemă este sunt foarte puțini bani la bugetul de stat, iar aceștia se vor împuțina de la o zi la alta, asta pentru că multe firme plătitoare de taxe și impozite se închid.

„O majorare a pensiilor ar trebui să fie făcută cu rata inflației. Inflația oficială e de 15,3 – 15,8%. Deci dacă plecăm de la inflația oficială, a INS, ar trebui să fie o creștere de 15,3 – 15,8%.
Dar nu mai putem să lucrăm cu asemenea metode pentru că adevărata inflație, cea a produselor care sunt de consum curent, e mult mai mare, ajunge la aproape 30% după anumite calcule. Oricum ea depășește 25%. Deci ar trebui să fie o creștere a pensilor cu 25% până la 30%, ceea ce nu e posibil.

Uitați-vă la situația țării: 9.600 de firme, de companii își încetează activitatea. Ele sunt plătitoare de impozite și taxe. Asta înseamnă că bugetul țării va suferi foarte mult. De unde bani? Tot din împrumuturi?

Deci ar trebui să fie făcută o creștere pe scăderea puterii de cumpărare. Puterea de cumpărare a scăzut cu 30%, pe datele lunii august. Poate acum e chiar mai mult. Asta înseamnă că ar trebui să fie o astfel de creștere. Nu e posibil.

Și atunci această creștere de 10% pe care o tot pretinde Guvernul de două, trei ori pe zi, când ministrul apare la diferite posturi TV, e un fel de plată socială, un fel ajutor, să zicem, pe care Guvernul îl dă pensionarilor, dar nu are legătură cu creșterea pensiilor”, a declarat Mircea Coșea.

Majorarea pensiilor cu același procent pentru toți românii va elimina conservarea inechităților din sistem, pe care Ministerul Muncii tot promite de ani de zile că le va eradica, susține profesorul de economie.

„Ceea ce mă deranjează e că această creștere de 10% îi diferențiază foarte mult pe pensionari. Sunt pensionari cu pensii medii de 2.000, alții cu 7.000 de lei, diferența e foarte mare, deci se păstrează acest element pe care Ministerul Muncii îl tot perorează de ani de zile, anume eliminarea inechităților.

Acum noi nu știm ce se va întâmpla. Nici după ședința de azi (din coaliție) nu s-a spus cifra. Eu iau în calcul ce a spus ministrul de Finanțe (Adrian Câciu), care cred că rămâne un om serios. El a spus că vom crește pesniile, dar nu știm cu cât”, a mai afirmat Mircea Coșea.