Legea privind prevenirea și reducerea risipei alimentare a fost adoptată de Senat

Senatul a adoptat luni, 10 octombrie, inițiativa legislativă privind prevenirea şi reducerea risipei alimentare.

Oct 10, 2022 - 21:18
Urmărește-ne peGoogle news
Legea privind prevenirea și reducerea risipei alimentare a fost adoptată de Senat
Foto: Pixabay/ imagine cu caracter ilustrativ

Conform proiectului de lege, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va realiza o platforma naţională online pentru raportarea de către operatorii economici a datelor privind risipa alimentară.

Ministerul va publica, de asemenea, pe website-ul propriu, date relevante anuale cu privire la progresele făcute pentru prevenirea şi diminuarea risipei alimentare şi va realiza strategia naţională de prevenire şi reducere a risipei alimentare care va fi actualizată o dată la cinci ani.

”Autorităţile administraţiei publice vor avea, pentru prima dată în legislaţie, obligaţia să ia măsuri împotriva risipei alimentare. Operatorii economici vor avea obligaţia să depună toate eforturile necesare pentru a încheia contracte prin care să doneze produsele alimentare înainte de expirare. Se vor stabili condiţii mai puţin birocratice pentru organizaţiile care preiau alimentele neperisabile de la magazine şi lanţuri alimentare”, se arată într-un comunicat al USR.

Proiectul a fost depus de deputata USR Diana Buzoianu alături de peste 160 de parlamentari din toate partidele.

”România este ţara cu peste o treime din populaţie în risc de sărăcie şi excluziune socială, conform statisticilor oficiale. În acelaşi timp, în România se aruncă anual 2,55 milioane de tone de mâncare. Pe scurt, pierdem zilnic cantităţi considerabile de alimente, în timp ce o mare parte a populaţiei nu îşi permite accesul la alimente de bază. Această realitate trebuie schimbată, iar proiectul de faţă îşi propune să facă paşi importanţi în acest sens”, a precizat Diana Buzoianu.