Viktor Orban, vizită oficială l-a Berlin: S-a întâlnit cu cancelarul Olaf Scholz, dar și cu Angela Merkel

Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a întâlnit luni, 10 octombrie, la Berlin, cu Olaf Scholz. Principalul punct al discuţiilor a fost reacția față de războiul din Ucraina, a transmis biroul de presă al cancelarului german, relatează DPA.

Urmărește-ne peGoogle news
Viktor Orban, vizită oficială l-a Berlin: S-a întâlnit cu cancelarul Olaf Scholz, dar și cu Angela Merkel
Foto: Viktor Orban/ Facebook

Viktor Orban, care conduce un guvern conservator naţionalist, a criticat puternic sancţiunile europene impuse Rusiei şi a anunţat recent o consultare naţională pe această temă în Ungaria. Cu toate acestea, Ungaria a votat în favoarea sancţiunilor în cadrul UE, decizie ce a necesitat votul unanim al celor 27 de state membre.

Contrar practicii obişnuite în cazul vizitelor efectuate în Germania de şefi de guvern, nu a fost prevăzută nicio conferinţă de presă după întrevederea Scholz-Orban.

De asemenea, biroul de presă al predecesoarei lui Scholz, fostul cancelar Angela Merkel, a dezvăluit, răspunzând unei întrebări a agenţiei DPA, că Viktor Orban a avut duminică o întâlnire cu fosta şefă a guvernului de la Berlin.

”Apelăm la înţelegerea dumneavoastră asupra faptului că nu vom oferi mai multe informaţii despre această discuţie non-publică, cum este în principiu cazul cu discuţiile non-publice”, se arată în răspunsul transmis de biroul fostului cancelar german.

În continuarea vizitei sale în Germania, premierul ungar va vorbi luni la un forum economic organizat de Comitetul estic al mediului de afaceri german, o organizaţie dedicată promovării legăturilor economice ale Germaniei cu Europa Centrală şi de Est.

Marţi, Viktor Orban va participa la o dezbatere organizată de publicaţia Cicero asupra războiului din Ucraina şi crizei energetice din Europa.

Vorbind despre discuţiile lui Orban la Berlin, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat că prioritatea trebuie dată restabilirii cât mai rapide a păcii în Ucraina, date fiind consecinţele foarte serioase ale războiului, atât asupra economiei şi aprovizionării cu energie cât şi asupra valului de refugiaţi creat, relatează agenţia MTI.

”Războiul trebuie oprit şi pacea restabilită cât mai repede posibil. Altfel lucrurile pot lua o întorsătură foarte rea şi acesta este un scenariu pe care niciunul dintre noi nu-l doreşte”, a remarcat ministrul ungar.

Cooperarea cu Germania este crucială pentru viitorul securităţii energetice a Ungariei, mai multe companii germane jucând un rol important în modernizarea centralei nucleare de la Paks, a mai menţionat Peter Szijjarto.

Unitatea de control a acestei centrale, a cărei capacitate va fi dublată, va fi furnizată de un consorţiu franco-german în care este implicată şi compania Siemens, iar sancţiunile europene impuse Rusiei nu se aplică proiectelor nucleare, aşadar aceste companii pot participa la proiectul Paks, a subliniat ministrul ungar, care-l însoţeşte pe Viktor Orban în Germania.

Situată la 100 de kilometri sud de Budapesta, centrala nucleară de la Paks a fost construită în anii '80 de sovietici şi furnizează aproape 40% din necesarul de electricitate al Ungariei. În luna decembrie 2014, Rusia şi Ungaria au semnat contractul pentru construcţia a două noi unităţi la centrala de la Paks, fiecare cu o capacitate de 1,2 Gigawaţi, pentru acest proiect Rusia acordând Ungariei un împrumut de 10 miliarde de euro. Conform calendarului iniţial, construcţia urma să înceapă în 2018 pentru ca prima unitate să fie finalizată în 2025, dar proiectul se află în întârziere.