Deplasare de mii de dolari, în Africa: Trei parlamentari români și un consilier pleacă într-o delegație oficială în Rwanda

Răspunsul la întrebarea „Ce caută cei patru în Rwanda pe banii noștri?” vine dintr-un document oficial al Camerei Deputaților, care a aprobat cheltuielile de deplasare pentru sejurul aleșilor. Potrivit acestui document, cei patru vor participa la numeroase dezbateri privind, citez „egalitatea de gen și parlamente sensibile la dimensiunea de gen”, o temă aproape imposibilă într-o țară unde nivelul de foamete în rândul populației este la cote alarmante.

Oct 10, 2022 - 06:43
Oct 10, 2022 - 07:03
Urmărește-ne peGoogle news
Deplasare de mii de dolari, în Africa: Trei parlamentari români și un consilier pleacă într-o delegație oficială în Rwanda
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

În Memorandumul intern de aprobare a deplasării în Rwanda se aprobă ca transportul să fie făcut cu avionul, și nu oricum. Toate biletele, atât dus cât și întors, au fost luate la clasa business. Cei patru vor primi, fiecare, 484,5 dolari ca diurnă pentru 9 zile și jumătate. Costul pentru opt nopți de cazare se ridică la 1.600 de dolari pentru fiecare membru din parlamentul României prezent în Rwanda. De asemenea, vor primi bani pentru deplasarea de la aeroport la hotel, dar și pentru testările covid, vaccinuri, tratamente și consultații medicale pentru boli precum malaria. Practic, un fel de all inclusive.

Tot anul acesta, în iulie, a fost în Rwanda și deputatul PNL Florin Alexandru Alexe. Parlamentarul ar fi trebuit să fie însoțit de deputatul PSD Simona Bucura Oprescu, ambii primind aprobare de la conducerea Camerei Deputaților pentru indemnizațiile de deplasare în valută, decontarea transportului, transferurilor, vaccinurilor, testelor Covid, asigurărilor, taxelor de viză. Cu toate astea, Simona Bucura Oprescu a declarat că au existat niște probleme cu decontarea transportului, așa că nu a mai plecat în Rwanda.

La finalul lunii mai a acestui an, un alt parlamentar a avut parte de un sejur plătit din bani publici în Rwanda. Atunci, conducerea Camerei Deputaților a aprobat o deplasare de 17 zile în țara gorilelor pe numele deputatului Sabin Sărmaș. Deputatului PNL i s-a aprobat o diurnă pentru 17 zile, majorată cu 20%, și o indemnizație de cazare pentru 16 nopți, dar și transferurile de la aeroport la hotel, la sosire și plecare. În total, 33.946 de lei din banii statului român.