Dosarul morții polițistului Bogdan Gigină, aproape de termenul de prescripție al faptelor
Dosarul în care fostul vicepremier Gabriel Oprea este judecat pentru ucidere din culpă pentru moartea polițistului Bogdan Gigină este încă departe de o soluție pe fond, în condițiile în care anul viitor, pe data de 20 octombrie, se va împlini termenul de prescripție al faptelor.

Avocatul Cătălin Crăciunescu – cel care îi reprezintă pe părinții polițistului Bogdan Gigină – a declarat că anul acesta, pe data de 20 octombrie, se împlinesc 7 ani de la tragedia din 2015, când Gabriel Oprea folosea în scop personal coloana oficială pentru a ajunge acasă. În seara aceea, în condiții de ploaie, gonind cu viteză pentru a-l escorta acasă pe Gabriel Oprea, polițistul Bogdan Gigină a intrat cu motocicleta într-o groapă nesemnalizată și a murit.
La termenul de joi, 6 octombrie, Gabriel Oprea nu a apărut în fața judecătorului, iar din doi martori citați, doar unul a venit la Tribunal.
La ieșire din sala de judecată, avocatul familiei Gigină a făcut un rezumat al celor 7 ani de anchetă și apoi cercetare judecătorească a căror finalitate va fi, cel mai probabil, împlinirea termenului de prescripție. Asta înseamnă că atât Gabriel Oprea (cel care folosea ilegal coloana oficială), cât și Petre Mazilu (patronul firmei care n-a semnalizat corespunzător groapa) vor scăpa „basma curată”.
Avocatul Cătălin Crăciunescu a explicat de ce a durat atât de mult timp ancheta, apoi procesul pe fond:
„În 7 ani de zile am avut 4 ani de urmărire penală, am avut o acțiune de obligare dispusă de instanță pentru DNA, să soluționeze dosarul pe vremea când cauza era la Înalta Curte, după care am avut un ciclu fatidic în privința plimbării dosarului de la o instanță la alta, însemnând Înalta Curte – Judecătoria Sectorului 1 – Tribunal – Curtea de Apel – Tribunal. Iar aici, la Tribunal, avem deja 30 și ceva de termene în care am audiat martori. În continuare, mai avem 5 martori, mai avem de administrat o expertiză care se tot amână din diverse motive. Din 9 experți desemnați să facă expertiza, 8 ne-au refuzat. Mai este unul pe lângă care stăruim să ne spună că se va face. Dacă nu se va face, vedem ce dispune instanța la următorul termen, pe data de 3 noiembrie.
La anul ne apropiem – după ultima decizie a CCR – de termenul de prescripție. Deci la anul, pe data de 20 octombrie, inculpații vor scăpa. Este un dosar care s-a prelungit cu mult peste orice termen rezonabil de soluționare, dacă ne raportăm pe un dosar similar pentru acest obiect de cercetare penală. În condițiile astea stăm cu riscul să se prescrie faptele la anul, iar inculpații stau bine-mersi și așteaptă să treacă timpul în favoarea lor.
Inculpații vin cu patru avocați - doi pentru domnul Oprea și doi pentru domnul Mazilu. Toate aceste întârzieri pe care le-au ocazionat – când patru sau doi avocați nu pot să ajungă – apoi doi martori audiați pe ședință (unul nu poate să ajungă, alții vin după 2-3 termene)…Toate astea ne sunt potrivnice. Pe noi nu ne ajută nimic, decât adevărul.
Iar adevărul s-a constatat: martorii au spus că erau stresați cei 20 care au lucrat în Poliție, că le era frică, trăiau cu presiunea că domnul Oprea nu ajunge la obiective. A avut 1.700 de deplasări la care participau – în afară de mașini, motociclete – încă vreo 20-30 de polițiști care blocau intersecțiile. Costul este uriaș! MAI a precizat o pagubă de doar 80.000 de lei, nu știu cum au calculat.
S-au administrat 3 expertize în faza de urmărire penală, încă 2 în faza de cercetare judecătorească și expertiza acesta urmează să stabilească dacă semnele erau bine amplasate, dacă erau reflectorizante sau nu, dacă erau carosabilul bine întreținut sau nu, viteza…Dar toate aceste lucruri s-au mai lămurit odată.
Până acum expertizele au lămurit că Bogdan Gigină, fiind polițist într-o coloană oficială, era obligat să „forțeze”, să „spargă traficul – aceștia erau termenii folosiți. Nu se aplică regulile cu privire la viteză în condițiile astea, deși s-a stabilit că avea 60-68 la oră, în limitele legale. Problema care se pune că pentru a duce această coloană la destinație, la timp, în traficul aglomerat din Capitală, băiatul ăsta mergea pe motocicletă de dimineață de la ora 8 până seara. Pe ploaie, pe vânt, în soare sau pe frig.
În fișa postului, pentru acest tip de intervenții unde presiunea și riscul sunt foarte mari, avea un termen de 4-5 minute pe zi. Bogdan a stat o zi în șa, atunci când s-a produs tragedia. Și în multe alte zile înainte, pentru că nu i se respectau drepturile în raporturile de muncă. Șefii lui erau toți terorizați, au recunoscut că le-a fost frică și, pe linie profesională, au trimis oameni nevinovați la moarte. Iar domnul Oprea se grăbea peste tot: la frizerie, la restaurant, la SRI. În seara aceea spune domnul Oprea că se deplasa de la SRI către casă. (…) Lucrurile sunt foarte clare și tranșate. Expertizele și martorii arată și surprind exact realitatea: groapa nu era semnalizată și Bogdan era presat să aibă viteză, să „spargă” traficul ca să ajungă domnul Oprea acasă în timp util pentru cină”.
Sursa: Ziare.com