Polonia acuză Germania că a provocat criza energetică în Uniunea Europeană

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a criticat joi, 6 octombrie, la sosirea la summitul de la Praga, Uniunea Europeană, şi în special Germania, pentru modul cum este gestionată criza energetică, relatează agenţia EFE.

Oct 6, 2022 - 21:03
Urmărește-ne peGoogle news
Polonia acuză Germania că a provocat criza energetică în Uniunea Europeană
Foto: Chancellery of the Prime Minister of Poland

El a pus creşterea preţurilor la energie pe seama ”egoismului Germaniei”, ţară care ”dictează clar politica energetică a UE”.

”Nu se poate ca interesele unei singure ţări, adică Germania, să determine traiectoria preţurilor pentru toate statele membre” ale UE, a criticat Morawiecki la sosirea la summitul ”Comunităţii politice europene”.

Prin urmare, Mateusz Morawiecki a cerut o ”acţiune imediată” din partea Comisiei Europene pentru ca aceasta să-şi schimbe abordarea de a limita creşterea preţurilor le energie printr-un mecanism din anul 2014 care ”din păcate, nu a funcţionat”.

În locul acestui mecanism, premierul polonez cere ”impunerea unui preţ maxim bazat pe drepturile de emisie de CO2”, ceea ce ”ar reduce enorm preţul electricităţii în toată Europa”.

”Europa se confruntă astăzi cu o criză fără precedent, cu mai multe riscuri şi pericole ca oricând în ultimul deceniu, ca urmare a războiului provocat de Putin şi a greşelilor fatale din politica climatică şi energetică a UE”, a concluzionat premierul polonez.