Mită de 100.000 de euro, găsită într-o plasă roz cu Mickey Mouse - Pedeapsa primită de o inspectoare antifraudă

Georgiana Popa, fost inspector în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală București, trimisă în judecată pentru trafic de influență, a fost condamnată de Tribunalul București la trei ani de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, scrie Ziare.com.

Oct 4, 2022 - 07:05
Oct 4, 2022 - 07:07
Urmărește-ne peGoogle news
Mită de 100.000 de euro, găsită într-o plasă roz cu Mickey Mouse - Pedeapsa primită de o inspectoare antifraudă
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

Femeia a fost prinsă în flagrant delict când lua șpagă 100.000 de euro, bani care ar fi trebuit să ajungă la un procuror DNA pentru a rezolva un dosar de corupție.

Fosta inspectoare antifraudă a fost trimisă în judecată de DNA structura centrală în luna mai a acestui an, iar după doar trei termene femeia și-a primit pedeapsa.

Judecătorii au apreciat că Georgiana Popa este o tânără (32 de ani) bine integrată în societate, jurist și economist, fără antecedente penale și care beneficiază de sprijinul familiei. În plus, pentru că și-a recunoscut faptele și a colaborat cu anchetatorii, fosta inspectoare a primit doar o pedeapsă de închisoare cu suspendare.

Georgiana Popa a ajuns să fie anchetată de procurorii anticorupție după un aranjament pe care îl făcuse în martie 2022 cu un fost director în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală. Femeia își avertizase colegul că este suspect într-un dosar de corupție în care era acuzat pentru luare de mită, 5000 de euro, motiv pentru care mandatul său de director nu ar mai fi fost prelungit.

Georgiana Popa i-a explicat atunci colegului că îi poate rezolva problema, dar în schimbul sumei de 100.000 de euro. Banii ar fi ajuns la procurorul DNA care se ocupa de dosarul de corupție în discuție. Inspectoarea antifraudă a dat asigurări că totul se poate aranja pentru că este în relații extrem de apropiate cu amanta respectivului procuror, acesta din urmă având o funcție importantă în DNA.

Denunțată la DNA chiar de către personajul care ar fi trebuit să scape de problemele penale, Georgiana Popa a fost interceptată și ulterior prinsă în flagrant delict.

Într-unul dintre dialogurile purtate de Popa cu fostul director de la Direcția Generală Antifraudă, femeia explică faptul că din cei 100.000 de euro, jumătate ar fi ajuns la procuror, iar restul ”afară”, iar ea nu avea nimic de câștigat, fiind doar un om legătură.

”Da᾿ ce sume sunt astea?

Popa Georgiana: Nu știu! Asta-i suma omului, ca și cum… Mă întrebați pe mine niște chestii…! [...]

Păi, hai să facem o dată… ă…o dată și încă o dată, că așa cum îi… îi dai toți banii? Îi dai 100.000?

Popa Georgiana: Nu stau! Nu, nu, nu îți fac nici o dată și încă o dată, că nu stau după nimeni. Nici nu stau să pun eu bani din… de la mine din buzunar și nici nu stau să îmi spuneți dumnevoastră că sunteți plecați pe la Constanța sau pe unde sunteți plecat. Nu! Să stau să îmi spuneți, de marţi şi de duminică „Luni.”! Nu! Nu fac! Nu! Deci, ori aşa, ori nu! Nu, pentru că pic eu la fază… Şi aşa am picat de fazan în toată chestia asta!”, potrivit interceptărilor de la dosarul cauzei.

Întâlnirea finală dintre cei doi a avut loc la un salon de cosmetică din sectorul 5 al Capitalei. Acolo a primit fosta inspectoare antifrauda pachetul cu bani, mascat într-o pungă roz inscripționată Micky Mouse. Femeia n-a simțit ironia, astfel că, în doar câteva minute s-a trezit cu procurorii în salon. A încercat să scape susținând că plasa nu este a ei, ci a altui client care a uitat-o acolo, însă toate justificările ei erau contrazise de probele pe care procurorii le aveau: interceptări și denunț.

Pentru fapta sa, Georgiana Popa a primit trei ani de închisoare și 90 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia a Copilului Sector IV ori în cadrul Fundaţiei pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare. În plus femeia și-a pierdut dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

Decizia Tribunalului București nu este definitivă.

Sursa: Ziare.com