Programul Rabla pentru Becuri: Condițiile pentru a primi voucherul de 200 de lei

Ministerul Mediului a publicat în dezbatere publică Ghidul privind programul „Rabla pentru becuri” cu ajutorul căruia persoanele fizice pot obține un voucher de 200 de lei.

Oct 2, 2022 - 07:39
Oct 2, 2022 - 07:41
Urmărește-ne peGoogle news
Programul Rabla pentru Becuri: Condițiile pentru a primi voucherul de 200 de lei
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

Potrivit Ghidului, finanțarea se acordă sub formă de voucher în cuantum de 200 lei cu TVA pentru achiziţionarea becurilor cu led de maximum 15 W. Este considerată cheltuială eligibilă achiziţia becurilor cu led de maximum 15 W.

În proiectul de ordin sunt enumerate și condițiile care trebuie îndeplinite de cei care vor să cumpere becuri LED cu bani de stat.

Astfel, poate beneficia de finanţare solicitantul care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: 

a) este persoană fizică cu domiciliul în România; 

b) nu are obligaţii restante la bugetul de stat şi la bugetul local, conform legislaţiei naţionale în vigoare, la data achiziţionării becurilor cu led; 

c) are vârsta de minimum 18 ani împliniţi în momentul înscrierii în aplicaţia informatică; 

d) este posesor al unui/unei buletin/cărţi de identitate valabil(e) în momentul înscrierii în program; 

e) se obligă să predea comerciantului, în momentul achiziţionării becurilor cu led, un număr echivalent de becuri convenţionale; 

f) îşi dă acordul cu privire la prelucrarea de către AFM a tuturor datelor şi informaţiilor furnizate, precum şi cu privire la transmiterea acestora către terţe instituţii sau persoane juridice în vederea verificării îndeplinirii tuturor obligaţiilor şi clauzelor prevăzute în ghid sau în scopul elaborării de situaţii şi statistici.

În cadrul unei sesiuni de înscriere, un solicitant poate beneficia de un singur voucher.

Persoana fizică aprobată poate beneficia de un voucher în cuantum de 200 lei la achiziţionarea a cel puţin unui bec cu led, în schimbul predării unui număr echivalent de becuri convenţionale.

Noile becuri vor putea fi achiziționate doar de la magazinele ce se vor înscrie în program. Cei ce vor obține voucherele în valoare de 200 de lei le vor putea folosi în cel mult șapte zile de la publicarea listei cu solicitanţii aprobaţi.

La momentul utilizării voucherului la un comerciant validat, solicitantul aprobat va trebui să se asigure că declaraţia pe propria răspundere semnată şi scanată şi copia CI/ BI sunt încărcate în contul de utilizator din aplicaţia informatică, având obligaţia ca originalul declaraţiei să fie păstrat pe o perioadă de un an de la data utilizării voucherului.

Pentru a se putea aplica, proiectul de ordin trebuie semnat de ministrul mediului și publicat în Monitorul oficial.