Familia militarului care a murit electrocutat pe un tanc în Gara Alba Iulia, contestă clasarea acuzației față de un angajat CFR

Familia militarului decedat electrocutat pe un tanc în gara din Alba Iulia, în noiembrie 2018, nu este de acord cu clasarea acuzației penale față de un angajat al stației de cale ferată.

Oct 1, 2022 - 09:29
Urmărește-ne peGoogle news
Familia militarului care a murit electrocutat pe un tanc în Gara Alba Iulia, contestă clasarea acuzației față de un angajat CFR
Foto: MApN

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba au decis să retrimită dosarul la Parchetul Militar din Cluj-Napoca, în condițiile în care au mai rămas doar doi suspecți militari.

Procurorii au considerat că nu se poate reține faptul că moartea victimei este o consecință a acțiunii personalului stației de cale ferată din Alba Iulia întrucât acesta nu deținea calitatea necesară pentru a dispune debarcarea, iar în situația în care s-ar reține o comunicare eronată ca fiind cauza care a contribuit la producerea rezultatului, acest rezultat nu poate fi imputat suspectului.

„Procurorul a apreciat că deși s-a creat un pericol relevant din punct de vedere juridic prin comunicarea transmisă de către suspect militarilor, culpa acestuia va fi exclusă fiind în prezența unui risc culpabil a victimei și a colegilor care au început activitatea de debarcare fără să fie prezente persoanele însărcinate cu supravegherea. Acțiunea personalului de cale ferată de a comunica în mod eronat cu privire la inexistența curentului pe linia de cale ferată nu putea produce rezultatul vătămător dacă ar fi fost respectate instrucțiunile referitoare la existența unor persoane specializate”, astfel a motivat Parchetul clasarea cauzei cu privire la angajatul stației CFR Alba Iulia.

Contestatarii ordonanței parchetului susțin că, deși s-a scurs o perioadă de doi ani de la momentul sesizării Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, „nu s-a administrat vreo probă lămuritoare pentru stabilirea stării de fapt și cu toate acestea procurorul a apreciat că există suficiente elemente încât să dispună o soluție de clasare”.

Excluderea vreunei culpe din partea angajaților CFR și implicit a suspectului (...) în această fază a cercetărilor este o consecință a unei analize superficiale a dosarului”, se mai susține în plângerea analizată la Tribunalul Alba în 20 septembrie 2022. Angajatul era vizat de infracțiunea de ucidere din culpă.

Acuzarea a făcut abstracție de toate interceptările realizate în baza mandatului de supraveghere cu privire la convorbirile realizate între suspectul (…) și superiorii acestuia cu privire la cauza producerii accidentului. Din aceste conversații rezultă în mod clar că cei din cadrul CFR nu știau exact dacă linia este sau nu scoasă de sub tensiune și de ce au aprobat verbal o debarcare în condițiile în care scurtcircuitoarele nu erau montate. Cu alte cuvinte, procurorul își fundamentează soluția pe supoziția conform căreia dacă erau și celelalte două persoane care se ocupă de supravegherea debarcării accidentul nu s-ar fi produs. Această concluzie este lipsită de fundament în condițiile în care rezultă clar că angajații CFR nu cunoşteau dacă separatorul era închis sau deschis nici la șase ore după incident”, se mai afirmă în plângerea menționată.

Tribunalul Alba nu a luat nicio decizie și a stabilit că dosarul este de competența Judecătoriei Alba Iulia. Plutonierul Alexandru Orosz (33 de ani) a murit electrocutat după ce a atins cu o antenă liniile de înaltă tensiune din gară. Militarul se afla pe un tanc adus la Alba Iulia de la Turda pentru marea paradă militară din 1 Decembrie 2018. Militarii ar fi știut că linia de înaltă tensiune este deconectată de la energia electrică.

Distanţa dintre tanc şi linia de înaltă tensiune era foarte mică, de circa 1 metru şi jumătate, motiv pentru care era obligatorie întreruperea furnizării energiei electrice. Plutonierul s-a urcat pe tanc şi a manevrat o antenă, care, la un moment, dat a atins liniile de înaltă tensiune ale CFR. Bărbatul a decedat aproape instantaneu. Acesta avea o vechime de 11 ani ca militar în Armata României.

Sursa: Ziare.com, Adevărul.ro