VIDEO - Președintele Consiliului European: Rusia se pregătește de război. Noi trebuie să ne mobilizăm pentru a păstra pacea

Charles Michel, președintele Consiliului European, a transmis vineri, după ceremonia de anexare a teritoriilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson la Rusia, că acțiunea liderului de la Kremlin este „ilegală”. În plus, Charles Michel a mai spus că „trebuie, de asemenea, să ne mobilizăm – nu pentru război, ci mai degrabă pentru a păstra pacea”.

Sep 30, 2022 - 21:18
Urmărește-ne peGoogle news
VIDEO - Președintele Consiliului European: Rusia se pregătește de război. Noi trebuie să ne mobilizăm pentru a păstra pacea
Foto: Captură Video Twitter

„Președintele Putin a decis anexara ilegală a teritoriilor rusești din Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Iar această anexare este rezultatul unor referendumuri fictive. Este o escaladare periculoasă și iresponsabilă. Este gândită ca o etapă pentru intensificarea amenințării nucleare asupra întregii lumi.

Uniunea Europeană respinge fără echivoc și condamnă anexarea ilegală și nu o va recunoaște niciodată așa cum nu a recunoscut nici anexarea Crimeei din 2014. Încă o dată, Kremlinul calcă în picioare Carta Națiunilor Unite și ordinea internațională.

Vreau să le transmit ucrainenilor: Uniunea Europeană este și va rămâne fără nicio îndoială de partea voastră. Apărați integritatea teritorială a țării voastre, apărați viitorul copiilor voștri. Apărați valorile noastre universale, valorile noastre privind libertatea și demnitatea.

Vreau să trimit un mesaj și cetățenilor Uniunii Europene: Ucraina și ucrainenii sunt atacați. Are loc, de asemenea, o agresiune asupra libertăților noastre fundamentale și asupra principiilor noastre democratice”, a transmis Charles Michel.

Rusia lansează rachete asupra Ucrainei. De asemenea, Rusia a lansat „racheta energiei” asupra Europei, nucleul sistemului nostru social și economic, iar efectul devastator este sever. Fiecare gospodărie din Europa este afectată de facturi la energie din ce în ce mai mari și bonuri de cumpărături cu sume din ce în ce mai mari.

Energia este scumpă și va avea un impact durabil asupra tuturor. Și tocmai de aceea, trebuie dezvoltată o nouă Uniune Energetică cu o strategie reală comună pentru că nu avem alternativă. Dacă ne dorim să garantăm siguranța furnizării, prețuri accesibile și tranziția climatică.

Azi trebuie să înțelegem cu toții că am pășit într-o nouă lume, o lume unde multe dintre punctele noastre de referință au fost întoarse pe dos. Trebuie să facem față situației cu claritate.

Rusia a decis o mobilizare masivă pentru a-și mări eforturile de război de zeci de ori, iar noi, europenii, trebuie, de asemenea, să ne mobilizăm – nu pentru război, ci mai degrabă pentru a păstra pacea, pentru a ne proteja securitatea și pentru a le garanta copiilor noștri un viitor.

Oameni, companii, lideri sociali și politici, noi toți, totți avem o responsabilitate și un rol. suntem puternici. Haideți să rămânem împreună, aliați. Uniunea Europeană ia măsuri. Uniunea Europeană oferă protecție prin toate mijloacele necesare. Ne vom mobiliza împreună și nimeni nu va fi lăsat în urmă”, a mai spus Charles Michel.