Vladimir Putin le facilitează străinilor obținerea cetățeniei ruse, dacă se înrolează în armată

Președintele Vladimir Putin a semnat vineri, 30 septembrie, un decret care prevede facilitarea accesului la cetăţenia rusă în cazul străinilor care semnează un contract cu armata, relatează AFP.

Sep 30, 2022 - 20:53
Urmărește-ne peGoogle news
Vladimir Putin le facilitează străinilor obținerea cetățeniei ruse, dacă se înrolează în armată
Foto: Unsplash/ imagine cu caracter ilustrativ

”Cetăţenii străini sau apatrizi care semnează un contract pentru a servi în forţele armate ruse (...) cel puţin un an de zile şi care iau parte (sau au luat parte) la operaţiuni militare timp de cel puţin şase luni” beneficiază de procedura simplificată a obţinerii paşaportului rus, se arată în acest decret.

În textul publicat pe portalul documentelor oficiale, se precizează că această măsură se aplică şi persoanelor care au servit mai puţin de şase luni de zile şi care au fost rănite în luptă, ceea ce le permite să fie demobilizate ”din motive de sănătate”.

De asemenea, soţii şi soţiile, copiii şi părinţii celor care semnează un contract cu armata rusă vor putea beneficia de un acces simplificat la cetăţenia rusă, se arată în decret.

Măsura pare să se adreseze mai ales imigranţilor din fostele republici sovietice din Asia Centrală, care ocupă, în orașe mari, precum Moscova, meseriile cele mai dificile.

Mai multe foste republici sovietice din Asia Centrală şi-au îndemnat cetăţenii să nu ia parte la război, după anunţarea, săptămâna trecută, a unei mobilizări ”parţiale” în Rusia.

Săptămâna trecută, Putin a semnat o altă lege lege potrivit căreia străinii care intră în armată pe o perioadă de cel puţin un an pot cere cetăţenia rusă, fără să justifice o perioadă de rezidenţă de cinci ani pe teritoriul rus, cerută în procedura obişnuită.

Decretul care îi vizează pe străinii care se alătură armatei a fost semnat în ziua în care liderul de la Kremlin a anunțat oficial și anexarea celor patru teritorii ocupate din Ucraina.