Amendă de 30.000 de lei primită de un furnizor de energie pentru că a afectat interesele consumatorilor, anulată în instanță

O amendă de 30.000 de lei aplicată de Protecția Consumatorului unei firme din domeniul energiei, pentru că nu au fost aplicate compensările stabilite de guvern, a fost anulată în instanță. Sentința nu este definitivă.

Sep 30, 2022 - 06:45
Urmărește-ne peGoogle news
Amendă de 30.000 de lei primită de un furnizor de energie pentru că a afectat interesele consumatorilor, anulată în instanță
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

Printr-un proces deschis la Judecătoria Cluj-Napoca, Societatea Electrica Furnizare SA a cerut anularea unei amenzi de 30.000 de lei aplicate de Protecția Consumatorului pentru că „a încălcat prevederile art. 7 lit. c) a doua liniuță din OG 21/1992, conform căruia prestatorii de servicii sunt obligati să presteze servicii care nu afectează interesele economice ale consumatorilor”.

Concret, firmei de furnizare a energiei i s-a reproșat că, la emiterea unor facturi din toamna anului 2021 „nu a evidențiat în facturile de energie electrică emise pe noiembrie, compensații, plafonări”.

Firma furnizoare de electricitate s-a apărat susținând că fapta imputată de ANPC nu există. Concrt, compania amendată de ANPC a arătat că a fost amendată pentru că nu a inclus compensările stabilite în OUG începând cu luna noiembrie 2021, deși facilitățile acordate de Guvern puteau fi aplicate doar după data de 18 decembrie 2021, data publicării actului normativ în Monitorul Oficial.

„De asemenea faptei îi lipsesc trăsăturile esenţiale ale unei fapte contravenţionale. Petenta nu a savarsit vreo fapta ilicită, ci dimpotrivă, a încercat prin toate mijloacele legale să se asigure că respectă dispozițiile legii, drept pentru care nu se poate reține că ar fi săvârșit vreo faptă cu caracter contravențional”, s-a mai apărat firma amendată de Protecția Consumatorului.

ANPC nu a depus întâmpinare prin care să se apere, iar Judecătoria Cluj-Napoca a anulat amenda de 30.000 de lei aplicată firmei de energie.

Judecătorul a arătat că facilitățile acordate de govern prin OUG 118/2021 au produs efecte doar după data de 18.12.2021, iar firma amendată a făcut dovada că „a emis adrese către toate instituţiile abilitate solicitând lămuriri cu privire la aplicarea schemei de sprijin, fără a primi răspunsuri clare şi clarificatoare”.

În plus, judecătorul a arătat că prețurile de pe facturile pentru care compania de electricitate a fost amendată au fost oricum mai mici decât prețul de 1 leu/kWh stabilit de guvern.

„Instanţa va admite plângerea contravenţională şi va dispune anularea procesului-verbal de contravenţie seria ANPC”, se arată în sentința nedefinitivă a Judecătoriei Cluj-Napoca.

Sursa: Ziare.com